x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump înarmează Riadul contra Iranului

Trump înarmează Riadul contra Iranului

24 Mai 2017   •   15:54
Trump înarmează Riadul contra Iranului
Sursa foto: ABIR SULTAN/EPA

Anunțând contracte de armament care totalizează o sumă record de 110 miliarde de dolari încheiate cu Arabia Saudită, președintele american, Donald Trump, determină Riadul să joace un rol militar mai important în regiune, în primul rând în fața Iranului, a scris, ieri, într-un comentariu, agenția France Presse.

Astfel, SUA prevăd în special să vândă Arabiei Saudite sistemul de apărare antirachetă THAAD, pe care Washingtonul tocmai l-a instalat în Coreea de Sud împotriva rachetelor Phenianului. Acest sistem, care costă câteva miliarde de dolari, produs în doar câteva exemplare, urmează să asigure Arabiei Saudite o protecție împotriva rachetelor balistice iraniene. În foarte scurt timp, Washingtonul va relua de asemenea livrarea către Riad a bombelor cu ghidaj de precizie, pe care administrația președintelui Barack Obama o suspendase, aceasta fiind și o demonstrație a sprijinului american față de campania militară a Arabiei Saudite în Yemen împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran, în pofida criticilor internaționale din cauza victimelor civile făcute de bombardamentele saudite. „Este un semnal clar” al administrației Trump „care va avea un nivel diferit de cooperare” cu administrația saudită după tensiunile de la sfârșitul mandatului lui Obama, explică John Capello, expert al Fundației pentru apărarea democrațiilor, un think tank cu orientare conservatoare din Washington.

Ca și în Europa și în Asia, Trump vrea să-și vadă aliații asumându-și un rol mai larg în asigurarea propriei securități și să conteze mai puțin pe sprijinul armatei americane.

 

×
Subiecte în articol: riad iran trump