x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circul Trump se întoarce. America, în fața unui test fără precedent

Circul Trump se întoarce. America, în fața unui test fără precedent

de Şerban Mihăilă    |    04 Apr 2023   •   07:00
Circul Trump se întoarce. America, în fața unui test fără precedent

Donald Trump va provoca săptămâna aceasta o nouă dramă națională, una fără precedent. El devine primul fost lider american acuzat de o infracțiune, care va apărea în fața instanței de judecată.  Cel de-al 45-lea președinte din istoria SUA este așteptat să se predea marți în Manhattan, locul unde controversatul miliardar și-a construit legenda - cea de figură zgomotoasă a culturii populare și de magnat imobiliar fără scrupule. America este puternic divizată și așteaptă cu nerăbdare desfășurarea evenimentelor.

Cu sufletul la gură, americanii se pregătesc să asiste la scene extraordinare, decupate din producțiile hollywoodiene. Trump se întoarce la New York, după ce, săptămâna trecută, un mare juriu a votat pentru punerea sa sub acuzare, într-un caz care implică plata unei sume de bani, în schimbul tăcerii oferite de actrița de filme pentru adulți, Stormy Daniels, chiar înaintea alegerilor prezidențiale din 2016.

Anunțată pentru astăzi, apariția sa, una în care fostul șef al Casei Albe urmează să fie flancat de agenți ai Serviciului Secret, are loc chiar în momentul când Trump turase motoarele campaniei sale, în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024. 

De altfel, în încercarea de a exploata politic momentul, Trump intenționează să țină un discurs la întoarcerea sa în Mar-a-Lago, marți seară, străduindu-se să folosească astfel, în avantajul său, o criză juridică personală extrem de periculoasă.

Pentru mulți americani, care nu îl suportă pe Trump și critică și acum cu vehemență mandatul tumultuos al acestuia la Casa Albă, punerea sub acuzare este un semn că, în sfârșit, fostul președinte este chemat să dea socoteală pentru felul în care a încălcat legile, conducând țara după bunul plac. Adversarii miliardarului susțin că toată lumea, inclusiv foștii șefi ai administrațiilor de la Washington, este egală în fața legii.

De cealaltă parte, susținătorii lui Trump afirmă că urmărirea penală este un caz de persecuție politică, lipsit de substanță, regizat de procurorul democrat Alvin Bragg, care se străduiește din greu să pună bețe în roate revenirii fostului președinte republican la Casa Albă. 

Conform cifrelor înregistrate de strângerea de fonduri pentru campania sa, Trump pare să fi primit până acum un imbold politic de pe urma acestui scandal.

Cu toate acestea, punerea sub acuzare îl plasează pe Trump pe un teren minat, unic până acum în peisajul politic american. Din această perspectivă, indiferent cum se va încheia cazul, revenirea lui Trump în lumina reflectoarelor este o nouă întorsătură de situație dintr-o poveste fără sfârșit, ce include două proceduri de destituire, afirmații false privind „furtul” ultimelor alegeri prezidențiale și instigarea la atacarea Congresului SUA, în timpul unei președinții de patru ani, plină de scandaluri, care a împins divizarea societății americane la cote fără precedent. 

Fără să fi văzut actul de acuzare, încă sigilat, o serie de experți juridici de peste Ocean s-au întrebat dacă un caz ce pare să se învârtă în jurul încălcării unor practici contabile și al unor posibile încălcări ale finanțării campaniei electorale este suficient de grav pentru declanșarea fără precedent a punerii sub acuzare a unui fost președinte, care candidează deja pentru un nou mandat.

În același timp, însă, tocmai modul de încălcare a mai multor norme, de către Trump, a fost elementul decisiv, care a împins principala putere a planetei în acest punct extrem de dificil și tensionat. 

Trump este investigat, de asemenea, în legătură cu încercările disperate de a anula rezultatul alegerilor din 2020, în Georgia, în legătură cu tezaurizarea de documente clasificate, precum și pentru modul cum a acționat în perioada premergătoare atacului din 6 ianuarie 2021, asupra Capitoliului. În mai multe dintre aceste cazuri, Trump s-ar putea confrunta cu probleme juridice chiar mai grave decât în cazul Stormy Daniels. Până acum, însă, acest ultim caz este singurul care a dus la o punere sub acuzare.

În toate cazurile, Trump a negat că ar fi comis vreo infracțiune. Cu toate acestea, încă o dată, sistemul politic și cel juridic al SUA, supuse unei presiuni aproape constante încă de când Trump și-a lansat prima campanie prezidențială, în 2015, vor fi din nou expuse unor atacuri violente, care, probabil, nu vor face decât să adâncească divizarea internă a țării.

Strategie agresivă

În ultima perioadă, echipa juridică a lui Trump a oferit avanpremiera unei apărări solide, care se va derula pe fundalul unei campanii politice agresive. Principalii susținători ai lui Trump încearcă deja să se folosească de puterea noii majorități republicane din Camera Reprezentanților pentru a interveni în urmărirea penală a lui Bragg. 

Avocatul lui Trump, Joe Tacopina, a declarat recent că echipa fostului președinte va încerca prin toate mijloacele să împiedice ajungerea acestui caz la proces. 

„Anticipez că va urma o moțiune de respingere, deoarece nu există nicio lege care să se potrivească în acest caz!”, a spus Tacopina, acuzându-l pe Bragg, care este procuror local, că și-a depășit atribuțiile, prin faptul că a încercat să invoce o infracțiune electorală federală. 

Este posibil ca Trump să fi fost pus sub acuzare pentru încălcarea legilor din New York, dar, întrucât acuzațiile nu au fost făcute publice, este imposibil ca afirmațiile lui Tacopina să fie evaluate. 

John Miller, de la CNN, a relatat săptămâna trecută că Trump se va confrunta cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraudă în afaceri.

În timp ce criticii lui Trump au sărbătorit punerea sub acuzare, considerând-o un semn că nimeni nu este mai presus de lege, Tacopina susține că fostul președinte primește, de fapt, un tratament mult mai rău decât cel pe care l-ar primi un cetățean obișnuit, din cauza faimei și a aspirațiilor sale politice.

„Dacă nu ar fi candidat în acest moment pentru funcția de președinte - ceea ce, apropo, sondajele au arătat că, de când a fost anunțat acest lucru, cifrele sale au crescut semnificativ - el nu ar fi fost pus sub acuzare!”, a afirmat Tacopina. 

El a schițat, de asemenea, efortul apărării de a submina credibilitatea fostului avocat al lui Trump, Michael Cohen, prin intermediul căruia s-a făcut plata de 130.000 de dolari către Daniels. Avocatul a intrat în închisoare, sub acuzația că a mințit Congresul. Cohen ar putea fi însă un martor central în orice proces al lui Trump.

„Michael Cohen este un mincinos patologic, condamnat pentru minciună, sperjur. El a mințit băncile, Fiscul, Congresul.”, a spus Tacopina. De cealaltă parte, avocatul lui Cohen, Lanny Davis, a ripostat, avertizând că o apărare axată pe distrugerea reputației clientului său nu va funcționa. „Vechiul meu prieten Joe Tacopina are o strategie greșită, dacă crede că își construiește întreaga strategie pe atacuri personale împotriva lui Michael Cohen!”, a spus Davis.

În timp ce atacurile agresive, caracteristice lui Trump, asupra lui Bragg, a judecătorului din acest caz, precum și a Departamentului de Justiție s-ar putea dovedi eficiente dintr-o perspectivă politică, nu există nicio garanție că acestea vor funcționa în instanță

Bragg are o sarcină extrem de dificilă. Sub lupa republicanilor și a susținătorilor fostului președinte, el trebuie să dovedească faptul că Trump a comis infracțiunile de care este acuzat. De cealaltă parte, Trump se află însă, la rândul lui, într-o poziție fără precedent: el trebuie să se supună regulilor privind probele și programului unei instanțe care ar putea să nu fie impresionată de metodele sale obișnuite de atac, „deviere” și tergiversare. 

Moment fără precedent

Spectacolul inedit al unui fost președinte care se prezintă la prima înfățișare, în fața unui tribunal, este așteptat astăzi, cu sufletul la gură, de întreaga națiune. Complexitatea punerii sub acuzare a unui fost președinte, sub protecția Serviciului Secret, trădează faptul că acesta nu este un caz obișnuit, chiar dacă Justiția sugerează că Trump ar trebui să fie tratat ca orice alt cetățean.

Măsuri intense de securitate au intrat deja în vigoare la New York, mai ales după ce Trump a avertizat în privința unor posibile „morți și distrugeri” înainte de a fi inculpat. Fostul președinte și-a incitat de altfel susținătorii și în trecut, înainte de asaltul asupra Congresului SUA. Până acum, însă, apelurile lui Trump la proteste nu i-a atras în stradă pe mulți dintre susținătorii săi.

Potrivit CNN, Trump ar fi fost surprins cu garda jos de decizia rapidă a marelui juriu de a-l pune sub acuzare. În timp ce, inițial, se pregătise pentru acest deznodământ, el ar fi început să creadă, treptat, în zvonurile potrivit cărora posibila punere sub acuzare ar fi urmat să fie pronunțată în câteva săptămâni sau chiar mai mult.

Impact în cursa prezidențială

Acuzația a avut deja un impact în cursa prezidențială republicană. Principalii posibili adversari ai lui Trump, precum guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, s-au alăturat aliaților fostului președinte din Congres pentru a condamna ancheta lui Bragg, pe care au denunțat-o ca fiind motivată politic. 

Având în vedere popularitatea lui Trump în rândul republicanilor, este posibil ca potențialii săi rivali să nu fi avut altă opțiune. Pe de altă parte, poate fi însă prematur să se tragă concluzia că problemele juridice ale lui Trump se vor dovedi a fi pentru alegătorii republicani un punct de raliere pe termen lung.

DeSantis, care încă nu și-a declarat candidatura, derulează o campanie din umbră, dând de înțeles că ar putea oferi politici în stilul lui Trump, fără haosul provocat deseori de fostul președinte. 

La rândul lor, mulți republicani sunt deja îngrijorați că un candidat inculpat din partea propriului partid ar putea fi un handicap în alegerile prezidențiale din 2024. Un alt republican, fostul guvernator al statului Arkansas Asa Hutchinson, care i-a cerut lui Trump să se retragă din cauza acuzării, și-a anunțat, duminică, propria candidatură la președinție.

Într-o declarație făcută săptămâna trecută, Trump a anunțat că va răspunde la această provocare la adresa viitorului său politic în același mod în care a reacționat la amenințările anterioare din cariera sa - cu furie, încercând să își folosească toată puterea de care dispune pentru a stârni o uriașă dezordine și agitație partizană.

„Cred că această vânătoare de vrăjitoare se va întoarce masiv împotriva lui Joe Biden!”, a spus el. „Poporul american își dă seama exact ce fac democrații din stânga radicală. Toată lumea poate vedea acest lucru. Așadar, Mișcarea noastră și Partidul nostru - uniți și puternici - îl vor învinge mai întâi pe Alvin Bragg, apoi îl vom învinge pe Joe Biden și îi vom da afară din funcție pe toți acești democrați corupți, până la ultimul, pentru a putea face America măreață din nou!”, a tunat el.

Această abordare anunță începutul unui nou capitol plin de dramatism și divizare provocat de Trump și, implicit, un alt test extrem pentru America.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: donald trump instanță judecata