"Cei cinci din Central Park" au stat între şase şi 13 ani la închisoare înainte ca un violator în serie să mărturisească faptul că el a atacat-o de unul singur pe femeia care alerga în celebrul parc din Manhattan, lăsând-o moartă.
La aproape zece zile după crimă, Donald Trump, pe atunci magnat imobiliar din New York, a cumpărat o pagină de publicitate în mai multe cotidiene din oraş pentru a cere reinstaurarea pedepsei cu moartea în acest stat.
În cadrul dezbaterii televizate cu Donald Trump de la 10 septembrie, vicepreşedinta şi candidata democrată Kamala Harris l-a acuzat că, "de-a lungul carierei sale, a încercat să folosească problemele rasiale pentru a-i diviza pe americani", menţionând în special acest episod.
În plângerea lor depusă în Pennsylvania (nord-est), stat-cheie în care a avut loc dezbaterea, cei cinci bărbaţi îi reproşează în special afirmaţiile făcute în timpul acestei interpelări, când a spus în mod eronat că ei au "pledat vinovat" şi că victima murise.
În 2014, cei cinci au obţinut despăgubiri de 41 de milioane de dolari din partea justiţiei americane.
Interogaţi timp îndelungat şi în mod separat în arestul poliţiei, fără avocaţi, cei cinci - cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani la momentul producerii faptelor - au fost inculpaţi numai pe baza mărturisirilor în care s-au acuzat reciproc. Ulterior, ei şi-au retractat depoziţiile, susţinând că au fost păcăliţi să mărturisească de către poliţia din New York, însă toţi au fost condamnaţi la închisoare.
Unul dintre ei a fost ales în consiliul municipal al oraşului în 2023. AGERPRES