
Reorganizarea USAID este coordonată de Elon Musk, cel mai bogat om din lume și un apropiat al președintelui Trump.
Conform noului plan, doar 12 angajați vor rămâne în biroul pentru Africa și opt în cel pentru Asia, în timp ce mii de angajați care lucrează în străinătate vor fi rechemați în țară.
J. Brian Atwood, fost șef al USAID, avertizează că decizia va distruge efectiv o agenție care „a ajutat zeci de milioane de oameni din întreaga lume să nu moară". Programele vitale de combatere a bolilor, prevenire a foametei și reducere a sărăciei sunt acum în pericol.
Administrația Trump intenționează să unească USAID cu Departamentul de Stat, condus de Marco Rubio, care a fost numit și administrator interimar al agenției. Totuși, experții subliniază că o astfel de fuziune ar necesita aprobarea Congresului, întrucât USAID a fost creată prin lege.
Începând de vineri, 7 februarie, la miezul nopții, majoritatea angajaților USAID vor fi trimiși în concediu administrativ, cu excepția personalului esențial pentru funcțiile critice. În 2023, principalii beneficiari ai ajutorului USAID au fost Ucraina, Etiopia, Iordania, Republica Democrată Congo, Somalia, Yemen și Afganistan.
Cel mai mare sindicat al angajaților guvernamentali americani și Asociația serviciilor externe americane au intentat un proces împotriva administrației Trump pentru a opri desființarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Donald Trump a semnat în 20 ianuarie, chiar în ziua învestirii sale ca președinte, un ordin de suspendare a tuturor ajutoarelor externe ale SUA.

Ulterior, Departamentul de Stat a dispus oprirea tuturor proiectelor USAID la nivel mondial, închiderea sistemelor informatice și concedierea sau trimiterea în concediu forțat a majorității angajaților.
Procesul, depus la tribunalul federal din Washington D.C., susține că președintele nu are autoritatea constituțională de a desființa o agenție creată prin lege de Congres.
USAID a fost înființată ca agenție independentă printr-o lege din 1998.
(sursa: Mediafax)