x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea, în ceață: Trump sugerează că ar fi bombardat Rusia și China

Lumea, în ceață: Trump sugerează că ar fi bombardat Rusia și China

de Şerban Mihăilă    |    30 Mai 2024   •   08:20
Lumea, în ceață: Trump sugerează că ar fi bombardat Rusia și China

După ce i-a elogiat în mai multe rânduri în ultimele luni pe autocrații Putin și Xi, fostul președinte american, Donald Trump, care încearcă să obțină anul acesta un nou mandat la Casa Albă, a dat o nouă dovadă de inconsecvență. La un eveniment de strângere de fonduri, el a sugerat că ar fi bombardat Moscova, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, și ar fi atacat China, dacă Beijingul ar fi invadat Taiwanul în timpul mandatului său. Comentariile lui i-au surprins până și pe donatorii prezenți, relatează publicația „The Washington Post”.

James Gilmore, fost ambasadorul al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa în perioada mandatului lui Trump la Casa Albă, le declara reporterilor din Taiwan, la începutul acestei luni, că fostul lui șef nu este un izolaționist, ci încearcă pur și simplu să îi determine pe aliații Americii să pună mai mult accent pe propria lor apărare.

„Cred că Donald Trump va sprijini Taiwanul atunci când va deveni președinte. El a făcut acest lucru și în primul său mandat!”, i-a asigurat Gilmore pe taiwanezi.

China susține că Taiwanul este propriul teritoriu, în pofida obiecțiilor guvernului din Taipei. În timpul mandatului său, Trump a sprijinit insula separatistă, inclusiv prin vânzări de arme, care au continuat sub administrația Biden.

Tot în context internațional, Trump a menționat rar Ucraina în ultimele luni. Anul trecut, el a afirmat că va „rezolva” războiul în mai puțin de o zi.

În februarie, el scria pe „Truth Social”: „Nu ar trebui să mai dăm niciodată bani fără speranța unei răsplăți sau fără «condiții» atașate.”.

În aprilie, Trump transmitea pe aceeași platformă: „Nu trebuie să dăm bani. După cum toată lumea este de acord, supraviețuirea și forța Ucrainei ar trebui să fie mult mai importante pentru Europa decât pentru noi, dar este importantă și pentru noi! MIȘCAȚI-VĂ, EUROPA!”

Inconsecvență sau fanfaronadă?

Trump îl lăuda pe liderul chinez, Xi Jinping, încă din februarie. În cadrul unei emisiuni la „Fox News”, el a fost întrebat dacă intenționează să crească presiunea în războiul comercial cu China, pe care l-a început în primul său mandat.

Deși a spus că nu intenționează să reînceapă confruntarea comercială, el a precizat că ar lua în considerare impunerea unor tarife vamale de peste 60%.

„Uitați, vreau ca Beijingul să se descurce grozav, chiar vreau. Și îmi place foarte mult de președintele Xi; mi-a fost un prieten foarte bun în timpul mandatului meu", a declarat el pentru „Fox”.

Tot la începutul acestui an, Trump afirma că le-a spus liderilor europeni că ar transmite Rusiei să facă „ce naiba vrea” cu țările care nu cheltuiesc suficient pentru propria apărare.

Apoi, în timpul unui miting în Bronx, săptămâna trecută, Trump s-a referit la mai mulți lideri autoritari, inclusiv la președintele rus, Vladimir Putin, spunând că aceștia se află „în vârful propriului joc, fie că vă place sau nu.”. „Lumea ne va respecta din nou, dacă voi fi reales!”, a adăugat el.

Dezvăluirea „bombă”, în privința unui posibil atac asupra Rusiei și Chinei, a fost făcută într-un reportaj publicat de „The Washington Post” despre recentul turneu de strângere de fonduri al lui Trump, în timpul căruia acesta a testat „limitele legilor federale de finanțare a campaniilor electorale”, după cum susțin o serie de experți politici americani. 

Goana după fonduri

La o strângere de fonduri la New York, la începutul acestei luni, Trump le-a spus participanților că ar vrea să audă ce gândesc, ascultând părerile lor în privința fostului ambasador al SUA la ONU, Nikki Haley, care a fost și ultimul său adversar în cadrul alegerilor primare republicane, precum și în privința mai multor probleme legate de Israel, a relatat publicația americană.

Trump a promis în mod frecvent reduceri de taxe și alte măsuri benefice pentru donatorii bogați, care participă la strângerile sale de fonduri. Fostul președinte și-a surprins uneori chiar și proprii colaboratori, cerând și mai mulți bani.

Consilierii lui Trump au declarat însă pentru publicația americană că fostul președinte face deseori promisiuni politice similare donatorilor importanți în spatele ușilor închise, așa cum o face și în public, și că nu există nicio dovadă că o promisiune specifică a fost legată de o anumită donație.

„În timp ce susținătorii lui Joe Biden de la Hollywood și Silicon Valley opresc sprijinul pentru campania eșuată a lui Biden, donatorii din întreaga țară își maximizează eforturile pentru a-l realege pe președintele Trump, deoarece își dau seama că nu ne putem permite încă patru ani cu politicile îngrozitoare ale lui Joe Biden.”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Trump pentru „The Washington Post”.

Deși Trump fusese reticent față de ideea de a participa la strângerea de fonduri în timpul campaniei din 2016, fostul președinte și-a asumat un rol activ în strângerea de fonduri de această dată. În timpul campaniei din 2020, el ar fi participat cu reticență la strângerile de fonduri, au mai declarat consilieri săi pentru ziarul american.

Campania lui Biden a strâns luna trecută pentru prima dată mai puțini bani decât cea a lui Trump. În aprilie, campania lui Biden a strâns peste 51 de milioane de dolari, cu mult sub cele 90 de milioane de dolari pe care le obținuse în martie.

De asemenea, această sumă a fost semnificativ mai mică decât cele 76 de milioane de dolari strânse de campania lui Trump și de Partidul Republican, după ce fostul președinte și-a intensificat eforturile în Comitetul Național Republican și a participat la strângerile de fonduri importante.

Democrații îi conduc însă în continuare pe republicani, în ceea ce privește suma totală de bani, iar Biden însuși dispune de mai mulți bani decât Trump.

Echipa de campanie a lui Biden a raportat că avea 84 de milioane de dolari la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce Trump a raportat suma de 49 de milioane de dolari.


 

×
Subiecte în articol: trump Rusia china Taiwan sprijin