x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump și Clinton câștigă în New York

Trump și Clinton câștigă în New York

21 Apr 2016   •   11:02
Trump și Clinton câștigă în New York
Sursa foto: JUSTIN LANE/EPA

Candidații creditați cu prima șansă la învestitura partidelor aflate în lupta pentru Casa Albă au obținut victorii importante, marți, în alegerile primare din New York. Ei și-au mărit avansul în cursa pentru participarea la alegerile prezidențiale din noiembrie.

După numărarea a 98% din sufragii, rezultatele parțiale arătau că, în tabăra republicană, Donald Trump a câștigat 60,50% din voturi, față de cele 25,05% ale guvernatorului de Ohio, John Kasich, și 14,45 procente obținute de senatorul de Texas, Ted Cruz. Aflat la cuțite cu liderii propriului partid, excentricul miliardar s-a bucurat în mod special de victoria în aceste alegeri primare din statul și orașul său natal, în contextul în care Cruz devenise o amenințare reală în cursa pentru învestitura republicană. Omul de afaceri își reorganizase recent echipa de campanie. În tabăra democrată, Hillary Clinton, fost senator de New York, a câștigat cu 57,95% la 42,05% în fața senatorului de Vermont, Bernie Sanders, rezultat care o aduce foarte aproape de victoria finală. "Cursa pentru învestitură a intrat în linie dreaptă și victoria se întrevede", a declarat ea, într-un hotel din Manhattan, alături de soțul ei, Bill, și de fiica lor, Chelsea. "Mulțumesc New York. Ați dovedit încă o dată că nu există un loc mai bun ca acasă", a adăugat cea care speră să devină prima președintă americană din istorie.

Înainte de aceste alegeri primare, Hillary Clinton acumulase deja 1.700 de delegați, față de cei aproximativ 1.100 pentru Bernie Sanders. În total, pentru a obține învestitura democrată, fosta primă doamnă are nevoie de 2.383 de delegați. Donald Trump are în jur de 750 de delegați, cu 200 mai mulți decât Ted Cruz, și are nevoie de 1.237.

Statul New York are o miză importantă pentru candidați, deoarece este al doilea, după California, ca număr de delegați: 247 în cazul democraților și 95 în cel al republicanilor

×