Fostul președinte Donald Trump jură să-și oblige aliații să cheltuiască cel puțin 3% din PIB pentru apărare. Mai exact, el a promis, în timpul unui discurs susținut săptămâna aceasta la Conferința Asociației Gărzii Naționale din SUA, că va „insista” ca statele membre ale Alianței Nord-Atlantice să își majoreze cheltuielile pentru apărare la „cel puțin” 3% din produsul intern brut (PIB).
În același context, Trump a vorbit despre cum o serie de țări din NATO „au cheltuit până acum mult mai puțin de două procente din PIB-ul lor”.
„Vă voi obține, de asemenea, consolidarea aliaților din străinătate, făcându-i să-și îndeplinească în mod echitabil partea lor”, a precizat candidatul republican. „Ei trebuie să facă asta și trebuie să își plătească echitabil partea. Așa cum spun de ani, toate aceste țări NATO au cheltuit mult mai puțin de două procente din PIB pentru armatele lor, lăsând forțele noastre suprasolicitate!”, a insistat Trump.
„Pentru a compensa deficitele și a ajuta la descurajarea amenințărilor, voi insista ca fiecare țară NATO să cheltuiască cel puțin trei procente! Trebuie să ajungă la trei procente! Două procente este furtul secolului!”, a continuat, în stilul său inconfundabil, posibilul viitor președinte al Americii.
În timpul primului său mandat, Trump i-a avertizat pe membrii NATO să înceapă să plătească două procente din PIB-ul lor și s-a întrebat, la un moment dat, „de ce doar cinci din 29 de țări și-au îndeplinit angajamentul?”.
Putin și Trump - sperietori de ciori pentru europeni
Membrii NATO conveniseră, încă din 2014, să cheltuiască cel puțin 2% din produsul lor intern brut pentru apărare. În februarie, anul acesta, cheltuielile de apărare ale țărilor NATO au început să crească de la 1,56 la sută din PIB în 2019, la 1,85 la sută în 2023, și la doi la sută în 2024.
În martie, anul acesta, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut tuturor statelor din NATO să își mărească cheltuielile la trei procente, în timp ce mai multe țări erau date drept exemplu negativ, deoarece se aflau în urmă, investind în apărare mai puțin de două procente din PIB.
În luna iulie, într-o perioadă în care agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a crescut amenințător perspectiva extinderii războiului în Europa, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunța că un număr-record de 23 dintre cele 32 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice își ating în acest an ținta de cheltuieli pentru apărare, trasată de blocul militar occidental
„Administrațiile americane au venit cu argumentul, absolut valabil, că aliații SUA cheltuiesc prea puțin. Vestea bună este că acest lucru se schimbă!”, afirma Stoltenberg.
Cifrele estimate de șeful NATO reprezintă o creștere de aproape patru ori față de anul 2021, atunci când doar șase națiuni îndeplineau acest obiectiv. La momentul respectiv însă, președintele Vladimir Putin nu-și lansase încă invazia asupra Ucrainei, demarată de Kremlin în februarie 2022.
Anul acesta, 23 din cele 32 de state membre ale NATO și-au atins ținta cheltuielilor de apărare, raportate procentual la produsul intern brut.
Astfel, lista „celor 23” este formată din: Polonia (4,1%), Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,2%), Grecia (3,1%), Lituania (2,9%), Finlanda (2,4%), Danemarca (2,4%), Regatul Unit al Marii Britanii (2,3%), România (2,3%), Macedonia de Nord (2,2%), Norvegia (2,2%), Bulgaria (2,2%), Suedia (2,1%), Germania (2,1%), Ungaria (2,1%), Cehia (2,1%), Turcia (2,1%), Franța (2,1%), Olanda (2,1%), Albania (2,0%), Muntenegru (2,0%), Slovacia (2,0%).
Statele membre care nu și-au îndeplinit obiectivul sunt: Croația (1,8%), Portugalia (1,6%), Italia (1,5%), Canada (1,4%), Belgia (1,3%), Luxemburg (1,3%), Slovenia (1,3%) și Spania (1,3%).
Ca sumă absolută, se estimează că SUA vor cheltui anul acesta pentru apărare 968 de miliarde de dolari, mai mult decât dublul totalului alocat de restul aliaţilor.