x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupe NATO la parada de la Moscova

Trupe NATO la parada de la Moscova

de Irina Cristea    |    10 Mai 2010   •   00:00

Peste 10.000 de militari ruşi, tancuri şi vehicule militare au traversat ieri Piaţa Roşie din Moscova în ca­drul celei mai ample parade or­ga­nizate în Rusia după des­tră­ma­rea Uniunii Sovietice. La ceremonia care a marcat împlinirea a 65 de ani de la victoria asupra Ger­ma­niei naziste s-a înregistrat şi o altă premieră - participarea trupelor unora dintre statele NATO.

Militari polonezi, britanici, fran­cezi şi americani au defilat în faţa li­derilor care au luat parte la eveniment. Polonia a trimis la Moscova 75 de membri ai Batalionului de re­prezentare, care participă la ce­re­monii oficiale.

Franţa a fost re­pre­zentată de regimentul de vâ­nă­toare Normandia-Niemen, o fos­tă unitate a Forţelor Aeriene fran­ceze creată în al II-lea război mon­dial. Statele Unite au trimis un detaşament al unui regiment de infanterie, iar Marea Britanie, o unitate a Gărzilor din Ţara Galilor.

Militari din Kazahstan, Azerbaidjan, Ucraina şi Republica Moldova au participat, de asemenea, la paradă.

Aproximativ 20 de şefi de stat şi de guvern, între care cancelarul german, Angela Merkel, şi pre­şedintele chinez, Hu Jintao, au asistat la defilare, în timp ce preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi premierul Italiei, Silvio Berlusconi, au anulat vizita din cauza crizei financiare care afectează zona euro.

Victoria aliaţilor este principala sărbătoare oficială din Rusia. Peste 25 de milioane de cetăţeni din fosta URSS au murit în acest conflict.

×
Subiecte în articol: externe