Recentele contraatacuri ucrainene în orașul din estul țării au fost întâmpinate cu o ripostă dură din partea forțelor ruse, care au păstrat controlul asupra celei mai mari părți din Bahmutul aproape distrus de luptele din ultimele luni.
Comandanții ucraineni susțin însă că progresele înregistrate în ultimele zile sunt o dovadă că strategia lor de a păstra orașul cât mai mult timp posibil dă rezultate.
Scopul, spun ei, a fost să blocheze și să epuizeze aici un mare număr de trupe rusești, în timp ce Ucraina se pregătește pentru propria ofensivă, în cu totul altă parte. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării a declarat că rușii au trimis unități suplimentare la periferia orașului, după ce forțele Kievului au recâștigat o serie de teritorii.
„În Bahmut, am atras inamicul într-o capcană!”, a spus colonelul Serhiy Cherevatiy, purtător de cuvânt al armatei ucrainene din estul țării. „Inamicul a pierdut o cantitate incredibilă de efective. Continuăm să-i producem pierderi!”, a adăugat el.
De altfel, Kievul a recucerit în numai câteva zile teritoriul pentru care trupele rusești s-au luptat săptămâni întregi, suferind numeroase pierderi. Victoriile ucrainenilor au venit pe măsură ce vremea mai caldă a uscat câmpul de luptă, după ce luni de noroi și zăpadă au blocat mișcările unităților lui Zelenski.
Mai mult, forța de contraatac din jurul orașului nu a utilizat niciunul dintre contingentele pe care Kievul le-a antrenat și le-a alocat ofensivei planificate la scara întregii țări, a precizat colonelul Cherevatiy, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.
Pierderi pe bandă rulantă
Cu o populație de 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a fost principala țintă a Kremlinului în acest an. Prețul plătit de armata lui Putin este, însă, unul ridicat.
Casa Albă a anunțat, luna trecută, că Moscova a înregistrat 100.000 de victime de la începutul anului, între care 20.000 de morți, în principal în luptele pentru cucerirea Bahmutului.
La rândul lor, clădire cu clădire, forțele ucrainene au pierdut teritoriu. Acum, acestea dețin doar câteva districte mici în partea de vest a Bahmutului. Soldații ucraineni din oraș au declarat că rușii îi bombardează non-stop, încercând să aplatizeze - sau să ardă cu fosfor alb - orice clădiri rămase, în care s-ar putea adăposti. Concomitent, infanteria rusă atacă în valuri, căutând punctele slabe ale apărării.
La începutul confruntărilor, pierderile Ucrainei i-au determinat atât pe unii dintre soldați, cât și pe analiștii occidentali să pună la îndoială decizia de a continua lupta pentru Bahmut.
Contraatacurile de săptămâna trecută au schimbat însă această percepție, militarii ucraineni sperând că acum s-ar putea modifica cursul luptelor.
Cu doar o săptămână în urmă, soldații din Brigada 93 mecanizată din Ucraina se întrebau de ce li se mai cere să reziste în Bahmut. Contraatacul le-a ridicat însă moralul, relatează reporterii de front occidentali.
Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția, susține că lupta pentru oraș a fost o alegere strategică solidă pentru Ucraina. Dacă forțele ucrainene s-ar fi retras din oraș, spune el, Kremlinul ar fi putut să declare victoria și să treacă la o poziție defensivă.
„Ucraina avea nevoie disperată să slăbească Rusia înainte de contraofensivă.”, afirmă O'Brien, citat de „The Wall Street Journal”. Atragerea forțelor rusești în lupta pentru Bahmut, adaugă el, a avut ca scop nu doar slăbirea acestora, ci și împiedicarea lor de a se antrena sau de a săpa tranșee în alte părți ale Ucrainei. „Ultimul lucru pe care îl dorea Ucraina era ca rușii să treacă în defensivă.”, susține profesorul de studii strategice.
Deocamdată, armata lui Putin continuă să-și rupă dinții într-un oraș pe care se chinuie să-l ocupe de luni de zile, iar trupele lui Zelenski mențin suspansul asupra mult așteptatei lor ofensive pe scară largă.