x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tsunami DSK de-o parte şi de alta a Atlanticului

Tsunami DSK de-o parte şi de alta a Atlanticului

de Sînziana Stancu    |    03 Iul 2011   •   21:00
Tsunami  DSK de-o parte şi de alta a Atlanticului

Continutul conversatiei telefonice a menajerei de la Hotelul Sofitel din New York, unde s-a produs presupusul asalt sexual al lui DSK asupra femeii de 32 de ani, din Guineea, Nafissatou Diallo, a fost publicat de New York Times, dupa ce o sursa din cadrul anchetei a dat detalii pu­bli­catiei americane despre continutul acestei probe. Este vorba despre conversatia pe care femeia a avut-o a doua zi dupa atac, cand DSK era deja arestat, cu un prieten de-al sau suspectat de trafic de droguri si aflat acum intr-o inchisoare din Arizona. "Nu te ingrijora, tipul asta are o gra­mada de bani. Stiu eu ce fac", i-a spus Nafi prietenului sau. La randul ei, publicatia franceza Journal du di­manche a scris pe baza informatiilor difuzate de postul Europe ca prietenul cu care a vorbit menajera este de fapt cel de-al doilea sot al sau, de origine din Ghana, cu care ea se ca­sa­torise re­ligios acum aproximativ un an. Dar "casatoria nu a fost inca transcrisa in registrele de stare civila ale statului american", precizeaza sap­ta­ma­nalul francez.

Aceste noi probe i-au fost dez­valuite vineri si avocatului menajerei, Kanneth Thompson, cu ocazia au­dierii-surpriza a lui Strauss-Kahn, care a fost convocat de urgenta in fata tribunalului din Manhattan, dupa ce aceasta instanta primise do­sarul cu aceste noi probe de la an­che­tatori. Dupa ce a vazut dovezile, avo­catul presupusei victime a lui DSK a recunoscut ca speta este "compromisa", mai ales ca procurorul a pus astfel bazele unei eventuale scoateri de sub urmarire penala a acuzatu­lui. Cu toate acestea, Thompson a sus­tinut in continuare ca "nu se va schimba nici un cuvant" din acu-
­za­tiile formulate de clienta sa impotriva fostului sef al FMI. Dar intr-o tara ca America, unde minciuna este un delict, credibilitatea menajerei devine de-acum incolo nula.

Scoaterea lui DSK din detentia supravegheata si fragilizarea acu­zatiilor la adresa sa au trimis o "unda de soc" pe celalalt mal al Atlanticului, in Franta, comenteaza presa americana. Aflati in plina eferves­centa pentru depunerea, pana la termenul-limita din 13 iulie, a candidaturilor pentru nominalizarea din partea partidului a candidatilor in cursa prezidentiala de la anul, socialistii francezi fideli lui DSK isi si frecau mainile de bucurie pentru eli­berarea favoritului lor, si cei mai multi dintre ei sunt aproape suta la suta convinsi ca fostul sef al FMI va scapa chiar si de urmarirea penala chiar la urmatorul termen, din 18 iulie, pe care i l-a fixat instanta americana. Cu alte cuvinte, el ar putea fi total li­ber atunci, adica liber sa iasa si din Statele Unite, pentru a se reintoarce in Franta.

Numai ca viitorul termen al procesului sau de la New York a fost fixat cu cinci zile dupa expirarea termenului-limita de depunere a candidaturilor pentru "primarele" prezidentialelor din Hexagon. Dar inca de vineri seara, sustinatorii lui cei mai infocati au avansat ipoteza prelungirii termenului de depunere a candidaturilor pentru nominalizari al PS, iar unii dintre ei au evocat chiar si varianta unei candidaturi "prin corespondenta", din Statele Unite, pana cand i se va permite sa iasa de pe teritoriul american. "Daca Do­mi­nique Strauss-Kahn va fi declarat ne­vinovat, voi propune Partidului So­cialist sa suspende procesul alegerilor primare", a afirmat o membra a partidului, Michele Sabban.

Dar chiar daca aspiratiile lui DSK, considerat ca fiind candidatul favorit si, totodata, contracandidatul cel mai puternic al actualului presedinte francez, Nicolas Sarkozy, in cursa prezidentiala din 2012, vor fi ruinate de acest scandal, sustinatorii lui vor fi sincer multumiti daca el va reusi sa scape de justitia americana. "Sper ca justitia americana sa stabileasca in intregime adevarul... si sa ii permita lui Dominique sa iasa din acest cosmar", a declarat liderul Partidului Socialist, Martine Aubry. La randul lor, François Hollade si Segolene Royal au declarat ca daca se va pune problema amanarii nominalizarilor din partea partidului, ei nu se vor opu­ne, ci, din contra, vor fi incantati.

Un sondaj de opinie Harris Interactive, publicat ieri in Le Parisien, arata ca Franta este totusi divizata in privinta unei eventuale reintoarceri a lui DSK pe scena politica din tara. 49% dintre francezi sunt favorabili unei reveniri a lui Dominique Strauss-Kahn pe scena politica dupa punerea sa in libertate pe propria raspundere vineri, fata de 45%, care nu vor acest lucru. Proportia este insa superioara in randul sim­pa­tizantilor de stanga, 60% dintre cei intervievati exprimandu-si speranta unei reveniri a fostului director al FMI in viata politica franceza, fata de 38%, care au o parere contrara. In randul simpatizantilor declarati ai Partidului Socialist, opiniile favorabile sunt in proportie de 65%, comparativ cu 33%, care se opun.

Pentru a facilita acest scenariu, numai 43% dintre francezi vor ca PS sa modifice calendarul alegerilor primare, care le impune candidatilor sa se inregistreze pana la 13 iulie, fata de 49%, care nu vor acest lucru.

In randul simpatizantilor de stanga, o majoritate redusa (51% fata de 47%) spera amanarea datei-limita de depunere a candidaturilor. In randul sustinatorilor PS, 55% dintre persoanele intervievate sunt favorabile unei astfel de modificari a calendarului, fata de 44%, care nu vor acest lucru. Sondajul a fost realizat online incepand cu 1 iulie, ora 20:00, si pana la 2 iulie, pe un esantion de 1.000 de persoane cu varste peste 18 ani.

Trecut de prostituata
Camerista care il acuza de agresiuni sexuale pe DSK ar lucra si ca prostituata, pentru clientii ho­te­lu­lui, mai scrie New York Post. "Exis­ta informatii... ca lua bacsi­suri suplimentare, daca intelegeti ce vreau sa spun. Si nu pentru ca ducea prosoape suplimentare", a declarat o sursa din cadrul an­che­tei pentru cotidianul american. Fe­meia ar fi fost repartizata la acest hotel pentru ca se stia ca poa­te aduce castiguri mari. "Cand esti camerista la Local 6, cand ajungi prima data in Statele Uni­te, incepi cu hoteluri modeste la aeroportul JFK. Nu incepi cu Sofitel", a declarat sursa citata, adau­gand ca femeia are, de asemenea, "o multime de cheltuieli – la coafor, salon – platite de barbati care nu au legatura cu ea". Potri­vit surselor citate de NYPost, de­tec­tivii lui DSK au descoperit, de asemenea, dovezi potrivit carora ea facea parte dintr-o schema piramidala care viza imigranti din tara sa de origine, Guineea. "Sunt persoane care au fost victime, care au pretins ca ea a abuzat de ele", a adaugat sursa citata.

Teoria complotului
Deputatul francez, socialistul Fran­çois Loncle, evoca "eventuale complicitati franceze" in cazul DSK, re­fe­rin­du-se la posibile le­ga­turi intre grupul Accor, proprie­ta­rul lantului hotelier Sofitel, si une­le "oficine" care ar fi putut "face unele servi­cii"… "Continuu sa ma gandesc ca, pana la un moment dat, in toa­ta aceasta poveste, DSK a fost prins in capcana, a fost victima unei incurcaturi... Cred ca ceva nu e tocmai clar in comportamentul sefilor de la Sofitel si din grupul Accor si ca ar putea exista legaturi intre grup si posibili intriganti fran­cezi... Cunosc si existenta unor legaturi intre di­rec­tia de securita­te a grupului Accor si acesti intri­ganti", a de­cla­rat deputatul fran­cez citat de Le Parisien. "Nu acuz pe nimeni... dar cred ca ceva s-a in­tam­plat mai de­gra­ba intre Paris si New York", a afirmat Loncle. El s-a intrebat daca nu cumva toate in­for­matiile au fost date anchetatorilor "asa cum ar fi trebuit" si daca "nu a exis­tat vreun «consemn» din par­tea Parisului", dar a exclus ca aces­ta ar fi fost de la un "inalt nivel de responsabilitate po­li­ti­ca".

×