x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Un nou tsunami în Indonezia: Cel puţin 168 de morţi şi aproape 745 de răniţi

UPDATE Un nou tsunami în Indonezia: Cel puţin 168 de morţi şi aproape 745 de răniţi

23 Dec 2018   •   06:51
UPDATE Un nou tsunami în Indonezia: Cel puţin 168 de morţi şi aproape 745 de răniţi

UPDATE Bilanţul în urma unui tsunami care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut la 168 de morţi şi 30 de persoane dispărute, a anunţat duminică Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor citată de DPA şi AFP.

Numărul persoanelor rănite a crescut la 745, a indicat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Yogyakarta.

Cea mai afectată zonă este provincia Banten unde 126 de persoane şi-au pierdut viaţa pe plaja foarte populară din această regiune, a mai spus Nugroho.

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de "copil" al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa, potrivit lui Sutopo Purwo Nugroho.

În imaginile difuzate de televiziuni se vede distrugerea provocată de tsunami pe plaja Carita, sit turistic popular de pe coasta de vest a Java, un amestec de diverse dărâmături, de la plăci de acoperiş din fier până la bucăţi de lemn.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

"Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele", a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate.

Bilanţul victimelor probabil va continua să crească, a avertizat el.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale de purtătorul de cuvânt îi arată pe locuitorii panicaţi înarmaţi cu lanterne fugind pentru a se refugia pe înălţimi.

Autorităţile indoneziene au anunţat iniţial că valul nu este un tsunami, ci o maree mai înaltă, şi au făcut apel la populaţie să nu intre în panică. "A fost o greşeală, ne cerem scuze", a postat apoi Nugroho pe Twitter.

Deşi relativ rare, erupţiile vulcanice submarine pot provoca tsunamiuri, potrivit Centrului internaţional de informare despre tsunami.

Stire initiala Cel puţin 43 de persoane au murit şi aproape 600 au fost rănite în urma unui tsunami în Indonezia, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică de agenţia pentru gestionarea catastrofelor din această ţară, relatează AFP, dpa şi Reuters.

"În strâmtoarea Sunda, 40 de persoane au murit, 584 au fost rănite şi două persoane sunt date dispărute", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei. Alte trei persoane au murit în zona Serang, a adăugat el.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.

Alunecări de teren submarine provocate de erupţia vulcanului Anak Krakatau ar putea fi cauza acestui tsunami, a anunţat Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK).

Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insula Java şi Sumatra.

BMGK susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27.

"În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale", a spus Nugroho.

El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Nugroho susţine că 430 de case, nouă hoteluri, zece vase şi zeci de maşini au fost avariate pe plaja Carita din provincia Banten.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat pentru Metro TV că tsunamiurile declanşate de erupţii vulcanice sunt "rare" şi că tsunamiul din strâmtoarea Sunda nu a fost provocat de un cutremur.

"Nu a existat niciun cutremur, iar erupţia Anak Krakatau nu a fost chiar atât de mare", a declarat Nugroho pentru Metro TV, notând că nu au existat mişcări seismice "semnificative" care să indice că va avea loc un tsunami.

Erupţia vulcanului a creat o coloană de cenuşă vulcanică de până la 500 de metri înălţime, notează Reuters.

Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami ci o maree înaltă şi au cerut populaţiei să nu intre în panică. "A fost o greşeală, ne pare rău", a scris mai târziu Sutopo Purwo Nugroho pe Twitter.AGERPRES

×
Subiecte în articol: tsunami tsunami indonezia