x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe  „Jurnalistul dictatorilor”, la Moscova, pentru primul interviu cu Putin. Trump primește muniție de la Kremlin

 „Jurnalistul dictatorilor”, la Moscova, pentru primul interviu cu Putin. Trump primește muniție de la Kremlin

de Şerban Mihăilă    |    08 Feb 2024   •   07:00
 „Jurnalistul dictatorilor”, la Moscova, pentru primul interviu cu Putin. Trump primește muniție de la Kremlin
Sursa foto: Hepta

Călătoria cunoscutului jurnalist conservator american Tucker Carlson în Rusia a fost un șoc pentru mulți, cu excepția propagandiștilor ruși, care au exercitat presiuni în vederea îndeplinirii dorinței exprimate de multă vreme de către omul de televiziune – aceea de a-i lua un interviu președintelui rus, Vladimir Putin. Cunoscut pentru interviurile sale măgulitoare cu autocrați precum premierul maghiar, Viktor Orban, sau președintele de extremă-dreapta al Argentinei, Javier Milei, Carlson, un apropiat al fostului lider american Donald Trump, oferă Kremlinului o scenă propagandistică uriașă și, în același timp, face atât jocul lui Putin, cât și pe cel al viitorului candidat republican la Casa Albă, care urmăresc să lărgească cât mai mult diviziunile din societatea americană.   

În ultimii ani, șefa postului „Russia Today” (RT), Margarita Simonian, a pledat și a intervenit la Kremlin pentru a face aranjamentele necesare realizării unui astfel de interviu. La rândul lui, prezentatorul televiziunii de stat, Vladimir Soloviov, i-a oferit lui Carlson o emisiune pe canalul său, „Soloviov Live”. 

La fel ca mulți propagandiști ai lui Putin, Simonian și-a dat seama că o întâlnire mai mult decât amicală între Carlson și Putin ar oferi un avantaj propagandistic nesperat, chiar mai mare decât retorica prorusă, antiucraineană și antiamericană, perorată cu înflăcărare, în ultimele luni, de către portavocile ideologice ale Kremlinului. 

În timp ce Soloviov a trebuit să se mulțumească cu Scott Ritter - fost ofițer american de informații al Corpului Marin al SUA, fost inspector de arme al Comisiei Speciale a ONU și infractor sexual condamnat - , se pare că lui Simonian i s-a îndeplinit, în sfârșit, dorința. 

Presa de stat de la Moscova relata, încă de la începutul săptămânii, că minivanul lui Carlson, plin de echipament TV, a părăsit parcarea hotelului său și s-a deplasat, luni seara, la administrația prezidențială. În același interval orar, coloana de mașini a lui Putin pornea spre Kremlin.

Marți, Alexei Venediktov, fost editor al postului de radio „Ekho Moskvi”, a scris într-o postare pe platforma „X” (fostul „Twitter”): „Din câte am înțeles, Tucker Carlson a obținut ceea ce a vrut!”. La scurt timp, însuși Carlson, fosta vedetă de la „Fox News”, confirma că se află în capitala Rusiei pentru un interviu cu președintele Vladimir Putin. 

Un moment bine ales  

Momentul a fost ales, foarte probabil, pentru a coincide cu viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia. 

Scrutinul din martie nu este decât unul dintre spectacolele puse în scenă de Kremlin pentru a mima democrația, în condițiile în care chiar și rivalii lui Putin, aleși cu atenție de Moscova, recunosc că nu au nicio intenție să câștige și speră doar să rămână în viață și să nu ajungă în închisoare. 

Cu toate acestea, șansa de a arăta lumii întregi că o figură americană binecunoscută este dispusă să-i cânte în strună unui lider considerat de mulți un paria internațional reprezintă o oportunitate nesperată pentru Putin de a-și reafirma dominația și poziția.

Luni, în momentul în care nu exista încă nicio confirmare a unui interviu între Carlson și Putin, un oficial guvernamental rus declara, sub acoperirea anonimatului, pentru „The Moscow Times”: „Putin va câștiga alegerile fără ajutorul lui Tucker, dar accesul la un public american prin intermediul lui Carlson în timpul luptei aprinse dintre Biden și Trump este din nou o oportunitate de a exercita acea influență proverbială asupra alegerilor din SUA, având în vedere audiența uriașă a lui Carlson”. 

De asemenea, el mai remarca: „Propaganda noastră va exploata cuvintele lui Carlson, care îi critică pe democrați, ceea ce înseamnă că el va confirma linia strategilor noștri radicali până în cel mai mic detaliu!”.

Carlson, propus pentru Uniunea Jurnaliștilor din Rusia

La rândul ei, o altă sursă apropiată de administrația prezidențială rusă a dezvăluit pentru „The Moscow Times”: „Tucker este așteptat de mult timp. El este binevenit aici!”.

De altfel, sosirea lui Carlson la Moscova a stârnit în presa rusă de stat o frenezie fără precedent. Au fost difuzate reportaje detaliate, prezentând vizita lui Carlson la balet, prânzul său, vizitarea unui stand din Kamchatka la „Expoziția Realizărilor Economiei Naționale” și o plimbare cu metroul. 

Potrivit site-ului american „The Daily Beast”, în timpul difuzării de luni a emisiunii „60 de minute”, de la televiziunea de stat, gazda Evgheni Popov a declarat cu bucurie că, în timpul „explorării Moscovei”, Carlson „și-a încărcat smartphone-ul printr-un port USB și s-a conectat la un internet WiFi rapid și gratuit”. Popov a adăugat cu mândrie: „Cetățenii americani nici măcar nu pot visa la astfel de minuni ale civilizației!”

Pentru a sublinia profunzimea angajamentului lui Carlson față de cauza rusă, programele media de stat au insistat asupra faptului că, în America, acesta este numit „trădător”, iar călătoria sa a fost comparată cu vizita lui Jane Fonda în Vietnam, în 1972. 

În timpul difuzării, duminică, a unei emisiuni intitulate „La răsărit”, pe canalul „Soloviov Live”, fostul corespondent al publicației „The New York Times”, John Varoli, a exclamat, teatral, că Tucker Carlson ar putea fi „lichidat” în orice moment și l-a descris pe jurnalistul american ca fiind „inamicul numărul unu al lui Joe Biden”. 

De altfel, în Rusia, unde asasinarea sau încarcerarea jurnaliștilor și a disidenților a devenit o chestiune de rutină, afirmația potrivit căreia administrația Biden încearcă să-l vâneze pe Tucker Carlson ar putea părea credibilă.

În timpul emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov”, de luni, gazda a afirmat: „Principala problemă a Americii în acest moment este ce să facă cu Tucker Carlson!”. Soloviov a mai spus că interviurile anterioare pe care jurnaliștii americani le-au realizat cu Putin au fost „ciopârțite”, reeditate și folosite „în afara contextului”. „În jurnalismul nostru, acest tip de lucru este inacceptabil prin definiție(...) este tabu!”, a tunat Soloviov. El a presupus apoi că acest lucru nu se va întâmpla cu interviu dintre Carlson și Putin, despre care credea că va fi prezentat în întregime.

Tot luni, considerându-l pe prezentatorul concediat de la „Fox News” ca fiind unul de-al lor, Uniunea Jurnaliștilor din Rusia i-a propus lui Carlson să se alăture organizației, să plătească cotizația și să respecte regulile acesteia.

Americanii, luați peste picior

În cadrul emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov", politologul Serghei Miheiev a remarcat: „Câteva cuvinte despre Tucker Carlson, deoarece este o figură populară. În ultima vreme, când îl văd, cred că este ceva în neregulă cu psihicul lui, pentru că toată lumea îl presează. Are sprâncenele ridicate, pare în mod constant îngrijorat. Înainte arăta mai bine decât acum.”.

Miheiev a adăugat: „Dacă Tucker îndrăznește să difuzeze acest interviu în Statele Unite, în primul rând, acest lucru va arunca în aer blocada lor informațională din interior.”. 

El a prezis că interviul lui Putin va fi mai interesant decât tot ceea ce spun politicienii americani, susținând că atât elitele democrate, cât și cele republicane sunt „neinteresante și stupide”.

Miheiev a mai spus că a fost șocat să descopere câți americani cred că Michelle Obama s-a născut bărbat. El a lăsat să se înțeleagă că, dacă au fost suficient de creduli pentru a crede așa ceva, interviul lui Tucker cu Putin va avea consecințe „interesante”. 

Soloviov a intervenit pentru a adăuga: „Îi va arunca în aer, îi va face bucăți!”. Ulterior, în timpul unei discuții despre Statele Unite, Miheiev a remarcat pe un ton gânditor: „Cu voia lui Dumnezeu, va fi un război civil!”.

Justificare trasă de păr

Într-o înregistrare video postată pe „X”, care anunță întrevederea cu liderul de la Moscova - primul interviu pe care Putin îl acordă unei personalități din presa occidentală de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani -, Carlson prezintă presa occidentală drept personajul negativ. 

Jurnalistul de dreapta, care a lăudat o serie de autocrați în ultimii ani, a afirmat că publicațiile anglofone sunt „corupte” și „mint” publicul lor, în timp ce difuzează „propagandă de cea mai joasă speță”.

Oferind un presupus exemplu de comportament manipulator al presei occidentale, Carlson a acuzat jurnaliștii că se angajează în „ședințe lingușitoare de încurajare”, atunci când îl intervievează pe liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, despre care fostul realizator de la „Fox News” a afirmat că i-ar plăcea să stea la masă cu el, dar pe care l-a asemănat cândva cu un „șobolan”.

„În același timp în care politicienii și mass-media de la noi au făcut acest lucru, promovând un lider străin ca și cum ar fi un nou brand de consum, niciun jurnalist occidental nu s-a deranjat să îl intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict: Vladimir Putin!”, a spus Carlson.

„Deși este adevărat din punct de vedere tehnic, Carlson minte prin omisiune, adică exact ceea ce a acuzat presa occidentală că face, în videoclipul pe care l-a postat online. 

Este adevărat că niciun jurnalist occidental nu l-a intervievat pe Putin de la începutul războiului, dar asta nu din lipsa încercărilor în acest sens. Motivul real este destul de simplu: Putin a refuzat să acorde accesul occidental, iar acest lucru ar trebui să explice și mai evident de ce Carlson, dintre toți oamenii, a fost primit în palatul Kremlinului, în timp ce altora le-a fost refuzat accesul.”, scrie CNN pe site-ul său, remarcând modul manipulativ prin care jurnalistul american încearcă să-și justifice interviul. 

În timp ce Carlson insinuează că organizațiile americane de știri nu sunt interesate să spună povestea Rusiei, Evan Gershkovici de la „The Wall Street Journal” se află într-o închisoare tocmai pentru că a făcut acest lucru.

De altfel, Putin nu numai că a refuzat să participe la interviuri cu presa liberă, dar, în ultimii doi ani, a purtat un adevărat război împotriva presei, închizând jurnaliști, amendând companiile „Big Tech” pentru găzduirea de „informații false” despre invazia din Ucraina și impunând legi de cenzură, care reprimă organizațiile de presă.

„Este frapant să-l vezi pe Carlson justificându-și interviul cu Putin și călătoria în Rusia ca fiind munca unui om de presă - în condițiile în care jurnaliștii occidentali stau literalmente în închisoare pentru că nu au făcut nimic greșit în afara faptului că au încercat să relateze independent în Rusia lui Putin, ca să nu mai vorbim de numeroșii jurnaliști ruși care sunt în detenție sau în exil, în efortul lor de a-și continua munca.”, a declarat Susan Glasser, editorialistă la „The New Yorker”, fostă șefă a biroului din Moscova al publicației „The Washington Post”.

„Jurnalismul adevărat, din păcate, este o crimă în Rusia lui Putin. Oare va recunoaște acest lucru materialul lui Carlson de acolo?”, a adăugat Glasser.  

Comunicatorul dictatorilor

Carlson se declară în favoarea jurnalismului „curajos”. În plus, el pretinde că se opune celor aflați la putere. 

Jurnalistul de dreapta are însă o istorie bogată în cultivarea liderilor care îi împărtășesc ideile politice. De asemenea, ani de zile, el s-a manifestat ca un apropiat zgomots al republicanului Donald Trump, președintele american care s-a declarat un fan al liderului de la Kremlin și care, acum, încearcă să recâștige Casa Albă, printr-o serie de discursuri incendiare și populiste.

În ultimii ani, Carlson a realizat interviuri măgulitoare pentru autocratul maghiar Viktor Orbán și președintele de extremă-dreapta al Argentinei, Javier Milei, oferindu-le acestor personaje o scenă uriașă de promovare a propriilor agende.

Foarte probabil, consideră presa liberală americană, Carlson îl va „umaniza” și pe liderul autoritar de la Moscova, oferindu-i în același timp lui Putin un cadru nesperat pentru a transmite publicului american propaganda Kremlinului.

Steven Pifer, fost oficial de rang înalt în cadrul Departamentului de Stat al SUA, specializat pe relațiile cu fosta URSS, a declarat că Putin va folosi vizita și interviul lui Carlson „pentru a susține că Rusia nu este atât de izolată din punct de vedere politic”.

„Este regretabil că un comentator american, care probabil nu va pune întrebări provocatoare, îi oferă lui Putin o platformă pentru punctele sale de propagandă. Țineți cont de faptul că Putin vrea să stârnească și să lărgească cât mai mult posibil diviziunile din Statele Unite!”, a spus Pifer pentru CNN.

Acesta ar putea fi un obiectiv împărtășit atât de Putin, cât și de Carlson.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹




 

×