Aviaţia turcă a desfăşurat în cursul nopţii de luni spre marţi o serie de atacuri împotriva unor poziţii kurde în nord-estul Siriei, omorând mai mulţi combatanţi, au indicat o forţă kurdă şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP.
"Avioanele turce au desfăşurat o vastă ofensivă împotriva unei baze care găzduieşte un centru de comunicaţii pentru media şi a unor instalaţii militare", au precizat Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG), braţul armat al unuia dintre partidele kurde siriene.
"Acest atac neloial a ucis şi rănit combatanţi", au adăugat YPG.
Bombardamentele turce au avut loc în apropiere de oraşul sirian Al-Malikiyah, în apropiere de frontiera cu Turcia, în cursul nopţii, conform YPG.
Turcia a desfăşurat "zeci de lovituri simultane" asupra unor poziţii ale YPG în provincia Hassaké (nord-est) şi a unui centru de comunicaţii pentru media, a indicat la rândul său OSDO, o organizaţie care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război.
"Trei membri ai YPG care lucrau în acest centru au fost ucişi", a indicat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.
În opinia sa, este vorba de primele atacuri turce în Siria de când Ankara a anunţat în martie că şi-a încheiat campania militară 'Scutul Eufratului'.
Lansată în august, această operaţiune viza, conform Turciei, să lupte împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), dar şi să combată miliţiile kurde YPG pe care Ankara le consideră drept "grupare teroristă" deoarece sunt aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Aviaţia turcă a desfăşurat atunci atacuri împotriva forţelor kurde în nordul Siriei, vizând între altele o coaliţie arabo-kurdă, Forţele Democratice Siriene (FDS), susţinută de Washington.
FDS au intrat luni în oraşul Tabqa, un obstacol pe drumul spre Raqqa, fief al SI în nordul Siriei.
Declanşată în 2011 de reprimarea sângeroasă de către regim a manifestaţiilor care cereau reforme democratice, războiul din Siria a devenit tot mai complex odată cu intrarea în luptă a miliţiilor, a unor puteri regionale şi internaţionale, precum şi a unor grupări jihadiste.
Conflictul a făcut peste 320.000 de morţi şi a determinat peste jumătate din populaţia de 22 de milioane de sirieni să îşi părăsească locuinţele.
Sursa: www.agerpres.ro