x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a pus condiţii pentru a-l accepta pe Rasmussen

Turcia a pus condiţii pentru a-l accepta pe Rasmussen

de Mihaela Matachita    |    05 Apr 2009   •   00:00

Turcia a impus condiţii drastice pentru a accepta numirea premierului danez, Anders Fogh Rasmussen, în funcţia de secretar general al NATO, a relatat duminică presa de la Ankara, citată de AFP.



Turcia îi reproşează lui Rasmussen sprijinul acordat ziarului danez care a publicat în 2005 caricaturi ale profetului Mahomed şi refuzul de a închide un post tv considerat de Ankara drept portavoce a rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, marxist, separatist, scos în afara legii). Mai multe ziare turce au afirmat că Ankara a obţinut asigurări privind interzicerea difuzării din Danemarca a programelor acestui post tv, ziarul de mare tiraj Hurriyet făcând referire chiar la "scuzele" pe care le va prezenta în curând Rasmussen lumii musulmane.

Presa turcă afirmă că Ankara a obţinut şi promisiuni privind numirea unor oficiali turci în funcţii-cheie la NATO: adjunct al secretarului general, reprezentant în Afganistan al Alianţei şi responsabil pentru dezarmare. Turcia, până de curând singura ţară musulmană membră NATO, este a doua putere în cadrul Alianţei din punct de vedere al numărului de membri ai armatei (circa 520.000 de militari), după Statele Unite.

×
Subiecte în articol: externe