x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Turcia se apropie de Siria, în pofida obiecțiilor SUA

VIDEO Turcia se apropie de Siria, în pofida obiecțiilor SUA

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2023   •   14:30
VIDEO Turcia se apropie de Siria, în pofida obiecțiilor SUA
Sursa foto: Hepta

Ankara a anunțat că încearcă normalizarea relațiilor diplomatice cu Siria, fapt ce a nemulțumit Casa Albă.

"Nu sprijinim ţările care îşi intensifică relaţiile sau îşi exprimă sprijinul pentru reabilitarea lui Bashar al-Assad, un dictator brutal. Îndemnăm statele să examineze cu atenţie bilanţul atroce al regimului al-Assad în domeniul drepturilor omului în ultimii 12 ani, în contextul în care el continuă să supună atrocităţilor poporul sirian şi să refuze accesul la un ajutor umanitar vital", a spus Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Președintele Recep Tayyp Erdogan a declarat acum că vrea să se întâlnească cu omologul său de la Damas, Bashar al Assad, după ce miniștrii Apărării din cele două țări au participat la o reuniune oficială desfășurată la Moscova. Între Turcia și Siria există tensiuni din cauza grupărilor kurzilor de pe teritoriul sirian, considerate terorise de Ankara. Rusia a promis Siriei că va susține o rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru rezolvarea situației. 

Regimul Basar al-Assad, susținut de Moscova, nu este pe placul Statelor Unite și înarmează rebelii pentru a-l răsturna de la putere. Războiul civil din Siria a determinat cel mai mare exod al populației dinaintea războiului din Ucraina. SUA a impus din 2020 sancțiuni împotriva regimului de la Damasc. 

Însă actualul președinte a reușit să controleze majoritatea teritoriului țării, în 2022 fiind cel mai mic număr de morți de la începutul conflictului. Mai mult, anul trecut Basar al-Assad a fost în Arabia Saudită, țară aliată cu Statele Unite, dar care acum se apropie de Rusia, în contextul crizei energetice și a tensiunilor dintre Moscova și țările occidentale.  A fost prima vizită a liderului sirian într-o țară arabă de la începutul războiului civil. 

 

×
Subiecte în articol: turcia siria sua bashar al assad