x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia cere noi negocieri între Rusia şi Ucraina. Putin vrea facilitarea exporturilor de cereale

Turcia cere noi negocieri între Rusia şi Ucraina. Putin vrea facilitarea exporturilor de cereale

30 Mai 2022   •   23:35
Turcia cere noi negocieri între Rusia şi Ucraina. Putin vrea facilitarea exporturilor de cereale

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, găzduirea, sub egida ONU, a negocierilor între Rusia şi Ucraina, iar liderul de la Kremlin a semnalat că vrea, în anumite condiţii, facilitarea transporturilor de cereale, inclusiv prin porturile ucrainene.

Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să ia măsuri "pentru a minimiza efectele războiului" şi pentru a restabili pacea cu Ucraina "cât mai rapid", conform Preşedinţiei Turciei, citată de CNN.

"Preşedintele Erdogan a exprimat disponibilitatea de a organiza o reuniune a Rusiei, Ucrainei şi Naţiunilor Unite, la Istanbul, pentru a juca un rol într-un posibil mecanism de monitorizare" a unui eventual armistiţiu, "dacă ambele părţi sunt de acord în principiu", a precizat Preşedinţia de la Ankara.

Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut ultima întâlnire la Istanbul pe 29 martie. De atunci, negocierile pentru un armistiţiu general în Ucraina stagnează.

La rândul său, Vladimir Putin i-a spus lui Recep Erdogan că Rusia este pregătită să faciliteze exporturile de cereale din porturile ucrainene, în coordonare cu Turcia. Liderul de la Kremlin a reiterat că Rusia este pregătită să exporte cantităţi mai mari de fertilizatori şi alimente dacă sunt anulate sancţiunile împotriva Moscovei. "În cursul discuţiei despre situaţia din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea navigaţiei sigure în Marea Neagră şi în Marea Azov şi pe eliminarea riscurilor minelor în aceste zone. Vladimir Putin a afirmat disponibilitatea părţii ruse de a facilita tranzitul maritim liber al mărfurilor, în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru se aplică şi exporturilor de grâu din porturile ucrainene", a comunicat Kremlinul, potrivit Sky News.

Administraţia de la Moscova a reafirmat, săptămâna trecută, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul a denunţat "şantajul" Moscovei, părând să critice inclusiv abordarea Uniunii Europene, care a propus negocieri cu Moscova. Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan