x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Ciocniri în timpul omagierii victimelor unui atentat comis în urmă cu un an

Turcia: Ciocniri în timpul omagierii victimelor unui atentat comis în urmă cu un an

10 Oct 2016   •   21:40
Turcia: Ciocniri în timpul omagierii victimelor unui atentat comis în urmă cu un an

Poliţia turcă a dispersat cu gaze lacrimogene şi tiruri cu gloanţe de cauciuc un grup de manifestanţi pro-kurzi veniţi să omagieze cele 103 victime ale atentatului care a avut loc în urmă cu un an la gara din Ankara, informează AFP.

În 10 octombrie 2015, în timpul unei manifestaţii a unor simpatizanţi ai cauzei kurde care cereau încetarea războiului în sud-estul Turciei, doi kamikaze şi-au activat centurile cu explozivi, ucigând 103 oameni şi rănind alţi 500.

Acest atentat, cel mai grav pe care l-a cunoscut Turcia în istoria sa modernă, a fost atribuit de către autorităţi grupării Stat Islamic (SI).

Luni dimineaţa, în jur de 150 de manifestanţi s-au reunit lângă gara din Ankara, încercuiţi de forţele de ordine echipate cu camioane echipate cu tunuri de apă. Manifestanţii, ţinuţi la distanţă de locul unde a avut loc atentatul, scandau 'stat-asasin', aruncând cu proiectile în direcţia forţelor de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Sute de persoane care agitau drapele au fost de asemenea împiedicate de poliţie să participe la manifestaţie, la care au luat parte cei doi copreşedinţi ai Partidului Democrat al Poporului (HDP, prokurd), Selahattin Demirtas şi Figen Yuksekdag, şi membri ai Partidului Social-Democrat (CHP, opoziţie).

Cel puţin 60 de persoane au fost arestate în timpul acestei reuniuni, la care au fost desfăşuraţi 1.700 de poliţişti anti-rebeliune, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Justiţia de la Ankara a anunţat în iunie că 36 de jihadişti suspectaţi că ar avea legătură cu acest atentat au fost arestaţi, iar zece dintre ei au fost plasaţi în detenţie provizorie. Însă până în prezent nu a avut loc niciun proces.

Turcia este din vara lui 2015 scena unei serii de atentate sângeroase atribuite grupării SI sau Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, rebelii kurzi).AGERPRES

×