x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Controverse între putere și opoziție, pe tema masacrării unei familii kurde

Turcia: Controverse între putere și opoziție, pe tema masacrării unei familii kurde

31 Iul 2021   •   17:37
Turcia: Controverse între putere și opoziție, pe tema masacrării unei familii kurde

Guvernul şi opoziţia din Turcia s-au contrat astăzi, din cauza posibilelor motivaţii rasiste ale unui masacru care s-a soldat, vineri, cu şapte morţi, într-un atac armat împotriva unei familii kurde din Konya, în centrul ţării, scrie agenția EFE.

„Şapte cetăţeni kurzi au fost masacraţi în mod barbar în Konya. Este unul dintre exemplele cele mai grave ale atacurilor rasiste care au loc de ceva vreme”, a afirmat Mithat Sancar, preşedintele partidului de stânga HDP, al treilea în parlament, care apără drepturile minorităţii kurde din ţară. „Discursul guvernului de ură şi provocare este principalul responsabil pentru acest masacru”, a adăugat el, într-un discurs difuzat vineri noapte pe pagina web a partidului.

În schimb, guvernul turc a respins orice încercare de a atribui crimei o motivaţie ideologică sau etnică. „Propaganda care atribuie motive ideologice acestui asasinat, acestui masacru sălbatic, este o provocare, o minciună”, a insistat şeful biroului de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

„Nu există indicii ale unei motivaţii etnice sau ideologice”, a declarat, la rândul său, ministrul Justiţiei, Abdulhamit Gul, pe contul său de Twitter.

Atacul a avut loc vineri seara, când şapte membri ai familiei kurde Dedeoglu, între care trei femei, au fost împuşcaţi mortal într-un cartier periferic din oraşul Konya. Atacul a fost comis de o singură persoană, potrivit informaţiilor transmise de ministrul de Interne, Suleiman Soylu.

Procuratura a anunţat sâmbătă că 10 persoane suspecte în legătură cu atacul au fost arestate. Autoritățile au precizat că asasinatul este rezultatul unei duşmănii vechi de 11 ani dintre două familii vecine, fără legătură cu ideologia sau etnia. În mai, familia Dedeoglu a mai fost ţinta unui atac comis de un grup mare de persoane înarmate cu bâte, pietre şi cuţite, incidentul soldându-se cu mai mulţi răniţi şi cu arestarea preventivă a şapte atacatori.

Familia Dedeoglu este unica familie kurdă din cartier, unde locuieşte de 24 de ani, ocupându-se cu creşterea animalelor, şi unde în ultimii 15 ani a fost ţinta ameninţărilor şi atacurilor rasiste din partea vecinilor.

×
Subiecte în articol: masacru kurzi