Turcia a anuntat ca lanseaza, incepand de luni, explorarile de gaz in estul Mediteranei, dupa incheierea unui acord in acest sens cu Republica Turca a Ciprului de Nord, si ca raspuns la explorarile lansate de cipriotii greci, informeaza AFP, care citeaza agentia Anatolia.
"Nava de explorare urmeaza sa ajunga in regiune. Echipa va incepe cercetarile seismologice chiar in aceeasi zi, dupa ce a ajuns in regiunea ale carei coordonate geografice au fost specificate', a declarat Huseyin Avni Benli, care conduce institutul de cercetari care se va ocupa de proiect. Benli nu a precizat insa destinatia exacta a navei Piri Reis.
Vasul, care a pornit saptamana trecuta spre aceasta misiune controversata, a navigat pana in prezent fara probleme, a precizat Benli, de la Universitatea Dokuz Eylul, situata in provincia Izmir, la Marea Egee. El a precizat ca echipa sa comunica de doua ori pe zi cu vasul, prin legatura satelitara. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenintat ca va ordona escortarea vasului cu nave de razboi.
Fregate, vedete de atac si chiar submarine au primit deja ordine pentru a pleca spre acea zona, potrivit presei turce. Aceasta informatie nu a fost confirmata oficial. In regiune domneste o tensiune puternica, dupa ce Guvernul cipriot-grec, recunoscut in plan international, dar nu si de Turcia, a cerut companiei americane Noble sa inceapa lucrarile prospectiunile in largul insulei, ceea ce Noble a si inceput sa faca. Turcia a semnat un acord cu Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), pe care o recunoaste, pentru a putea incepe propriile explorari.
Inaintea plecarii navei, premierul Erdogan a lasat totusi o portita deschisa catre detensionare, afirmand ca tara sa este gata sa faca un pas inapoi daca si Ciprul face la fel. Declaratia a fost facuta la New York, cu ocazia intalnirii avute cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.