x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va încheia relaxarea săptămâna viitoare cu o ultimă reducere a ratei dobânzii la 9%

Turcia va încheia relaxarea săptămâna viitoare cu o ultimă reducere a ratei dobânzii la 9%

18 Noi 2022   •   19:35
Turcia va încheia relaxarea săptămâna viitoare cu o ultimă reducere a ratei dobânzii la 9%

Banca centrală a Turciei este așteptată să reducă ratele cu încă 150 de puncte de bază săptămâna viitoare, până la 9%, și să oprească apoi relaxarea, potrivit unui sondaj Reuters realizat vineri, după ce președintele Tayyip Erdogan a cerut stimulente în ciuda unei inflații de peste 85%.

Reducerea preconizată ar duce relaxarea cumulată în patru luni la 500 de puncte de bază, despre care banca centrală spune că este necesară având în vedere semnele de încetinire economică. Instituția este influențată de Erdogan, care solicitase o rată de o singură cifră până la sfârșitul anului.

Banca centrală își va anunța decizia privind dobânda la ora 1100 GMT pe 24 noiembrie.

Luna trecută, banca a redus rata dobânzii de politică monetară cu 150 de puncte de bază, o măsură neașteptat de agresivă, și a declarat atunci că a evaluat o măsură similară pentru luna noiembrie, înainte de a încheia actualul ciclu de relaxare.

Toți cei 14 economiști care au participat la sondajul Reuters se așteptau la o reducere cu 150 de puncte de bază, până la 9%, a ratei repo la o săptămână.

Dintre cei 15 care au oferit previziuni de sfârșit de an, doar un singur economist a văzut o altă reducere în decembrie, aducând rata de politică monetară la 8,0%.

Inflația a crescut puternic din toamna anului 2021, alimentată de un ciclu de relaxare de 500 de puncte de bază care a declanșat o criză monetară la sfârșitul anului trecut.

Erdogan, care se autodefinește ca fiind un "dușman" al ratelor dobânzii, urmărește să stimuleze investițiile, producția, exporturile și ocuparea forței de muncă, reducând în același timp ratele în cadrul programului său economic.

Banca centrală se așteaptă ca inflația să scadă la 65,2% până la sfârșitul anului 2022, în mare parte în urma așa-numitului efect de bază. Banca spune că va obține o scădere permanentă a inflației odată ce deficitele cronice de cont curent ale Turciei se vor transforma într-un excedent în cadrul noului plan economic.

Ankara nu vede un excedent în proiecțiile sale economice, până în 2025.

 

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia dobanzi