x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Stare de urgență. Primele efecte

Turcia: Stare de urgență. Primele efecte

22 Iul 2016   •   14:10
Turcia: Stare de urgență. Primele efecte
Sursa foto: AP

Turcia va suspenda temporar Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în urma declarării în țară a stării de urgență, luând exemplul Franței, a declarat, ieri, vicepremierul turc, Numan Kurtulmus, potrivit postului de televiziune NTV, transmite Reuters.

Starea de urgență a fost instaurată în Turcia pentru a preveni o nouă tentativă de lovitură de stat militară, a declarat, ieri, ministrul Justiției, Bekir Bozdag, relatează Reuters. Bozdag a afirmat, în parlamentul turc, că cetățenii nu vor simți nicio schimbare în viața lor în timpul stării de urgență și că aceasta nu va avea un impact negativ asupra economiei sau investițiilor. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anunțase, miercuri, instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, afirmând că acest lucru le va permite autorităților să acționeze mai rapid și mai eficient pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru lovitura de stat eșuată. Concomitent, vicepremierul Numan Kurtulmus a precizat că starea de urgență din Turcia ar putea fi ridicată după o lună - o lună și jumătate. El a identificat “probleme structurale și individuale” în timpul loviturii de state eșuate și a precizat că, în prezent, se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce. Circa 60.000 de soldați, polițiști, judecători, funcționari publici și profesori au fost suspendați sau plasați în detenție după tentativa de lovitură de stat militară, crescând tensiunile în întreaga țară de 80 de milioane de locuitori. Franța, invocată de Kurtulmus drept exemplu, a declarat starea de urgență în urma atacurilor de la Paris, din 13 noiembrie, anul trecut.

Unul din militarii turci judecați în Grecia pentru intrare ilegală a spus că a fugit din Turcia de teama arestărilor masive operate după puciul eșuat.

×