x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia - Studente românce, letoniene şi lituaniene, confundate cu prostituate

Turcia - Studente românce, letoniene şi lituaniene, confundate cu prostituate

25 Aug 2008   •   00:00

15:15 • Un grup de 18 studenţi din România, Lituania şi Letonia care se aflau în Turcia pentru schimb de experienţă a fost împiedicat să intra în sediul companiei naţionale de petrol (TPAO), din provincia Batman, pentru că tinerii erau îmbrăcaţi sumar, relatează Turkish Daily News, citând agenţia Dogan.



Un grup de 18 studenţi din România, Lituania şi Letonia care se aflau în Turcia pentru schimb de experienţă a fost împiedicat să intra în sediul companiei naţionale de petrol (TPAO), din provincia Batman, pentru că tinerii erau îmbrăcaţi sumar, relatează Turkish Daily News, citând agenţia Dogan.

Studenţii se aflau în Turcia în cadrul unui proiect de schimb de experienţă al European Union Education and Youth Program. Coordonatorul proiectului din Batman, Ceyhmus Özbek, a spus că personalul de securitate al TPAO a considerat că studentele sunt "natashe", un cuvânt argotic folosit în limba turcă pentru a denumi prostituate străine.

"Ce caută  aceste natashe în maşina ta? Nu permitem accesul lor în clădirile noastre", i-au spus cei de la securitate lui şeyhmus Özbek. "Am plecat de acolo fără a putea intra", a explicat aceasta. Özbek a mai precizat că au fost multe probleme în timpul săptămânii în care vizitatorii europeni s-au aflat în provincia Batman, din sud-estul ţării.

Potrivit lui Özbek, studenţii au venit în locul unor germani care şi-au anulat vizita după ce recent au fost răpiţi trei turişti din Germania pe Muntele Ararat, de către terorişti din Partidul Muncitoresc din Kurdistan.

Şeful securităţii de la TPAO, Necati Adiyaman, a spus că toate persoanele care intră în companie sunt supuse unei proceduri de control pentru identificare. "Este posibil ca cei de la intrare să nu îi fi înţeles. Verificarea de la punctul de control nu se aplică doar pentru vizitatorii din Uniunea Europeană, ci în cazul tuturor persoanelor. Ne cerem scuze delegaţiei dacă a fost o neînţelegere şi anchetăm în prezent afirmaţiile jignitoare", a precizat acesta.

Purtătorul de cuvânt al studenţilor lituanieni, Liga Andersone, precum şi studentele Santa Girbuerga din Letonia şi Idana Chiriac din România, au spus că cel mai multe le-a plăcut în provincia Batman ruinele istorice din Hasankeyf. Andersone a declarat că întotdeauna i-a plăcut să se îmbrace confortabil.

"Nu ne simţim în largul nostru când mergem în centru. În primele zile am încercat să ieşim şi să ne plimbăm, dar mai mulţi tineri au început să ne urmărească, iar oamenii se uitau insistent la noi", a spus aceasta.

"Când grupul din Germania nu a mai venit, i-am înlocuit şi am venit sperând că vom cunoaşte estul Turciei, însă ne e teamă să socializăm cu alţi tineri", a adaugat  Andersone, care a precizat că studentelor le este frică să iasă din casă de teamă să nu fie hărţuite.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe