x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Un influent jurnalist şi fratele său, profesor universitar, au fost arestaţi

Turcia: Un influent jurnalist şi fratele său, profesor universitar, au fost arestaţi

10 Sep 2016   •   16:40
Turcia: Un influent jurnalist şi fratele său, profesor universitar, au fost arestaţi

Poliţia turcă a arestat sâmbătă un jurnalist influent şi pe fratele său, profesor universitar, în cadrul anchetei lansate după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, transmit AFP şi Reuters. 

Scriitor şi fost redactor-şef al cotidianului Taraf, Ahmet Altan şi fratele său, profesorul Mehmet Altan, au fost arestaţi sâmbătă dimineaţă de poliţia antiteroristă la Istanbul, a anunţat agenţia de presă proguvernamentală turcă Anadolu. 

Cei doi vor fi interogaţi în legătură cu afirmaţiile făcute, în ajunul tentativei de puci de la jumătatea lunii iulie, la canalul de televiziune Can Erzincan (închis deja de autorităţile turce), apropiat imamului Fethullah Gulen care trăieşte din 1999 în exil în SUA. Emisiunea în cauză era moderată de jurnalistul Nazli Ilicak, încarcerat la rândul său de la sfârşitul lunii iulie. 

Ahmet Altan a lucrat timp de mai mulţi ani pentru cotidianele Hurriyet şi Milliyet, înainte de a fonda, în 2007, publicaţia de opoziţie Taraf, al cărei redactor-şef a fost până la demisia sa, în 2012. 

După evenimentele din 15 iulie, Turcia a arestat peste 100 de jurnalişti. Unii dintre ei sunt cunoscuţi pentru activismul de stânga şi nu pentru faptul că ar împărtăşi opiniile lui Gulen, considerat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan ca fiind organizatorul tentativei de lovitură de stat. 

Turcia se află pe locul 151 din 180 în cel mai recent clasament mondial al libertăţii presei realizat de organizaţia 'Reporteri fără frontiere'. AGERPRES

×