x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

Turcia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

01 Noi 2016   •   13:28
Turcia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

Turcia ar putea adopta o 'măsură limitată' de reintroducere a pedepsei cu moartea dacă se va putea ajunge la un compromis politic pe acest subiect, a declarat marţi premierul turc Binali Yildirim, citat de Reuters. 

În urma tentativei de puci din 15 iulie, în Turcia s-au intensificat apelurile la reintroducerea pedepsei capitale în Codul Penal turc, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că va aproba măsura dacă parlamentul o va vota. 

Ankara a abandonat în mod oficial pedeapsa cu moartea în 2002, în cadrul procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Ultimul caz de pedeapsă capitală în Turcia s-a înregistrat în 1984. 

Bruxellesul a avertizat că reintroducerea pedepsei cu moartea ar însemna abandonarea procesului de aderare a Turciei la UE. 

În cadrul unei întâlniri cu parlamentarii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ), Binali Yildirim a spus că pedeapsa cu moartea este o problemă de amendare a Constituţiei şi că este nevoie de compromis politic. 

El a precizat că nicio măsură privind pedeapsa cu moartea nu se va aplica retroactiv. 

Şeful executivului de la Ankara a estimat că AKP este pregătit să prezinte în parlament pachetul de amendamente constituţionale. 

Recep Tayyip Erdogan, care a fondat AKP, încearcă de mai mult timp să obţină acordarea de atribuţii sporite preşedintelui. Criticii săi susţin însă că există riscul concentrării unei puteri prea mari în mâinile actualului şef al statului turc. AGERPRES

×