x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia, ziua a şasea de proteste. Premierul:”Nu e primăvara turcă!”

Turcia, ziua a şasea de proteste. Premierul:”Nu e primăvara turcă!”

de Istvan Deak    |    05 Iun 2013   •   19:44
Turcia, ziua a şasea de proteste. Premierul:”Nu e primăvara turcă!”
Sursa foto: TOLGA BOZOGLU/EPA/Intact Images

Două sindicate importante au mobilizat miercuri în întreaga Turcie zeci de mii de persoane, pentru a îngroşa rândurile manifestanţilor care solicită, de şase zile, demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.
După încă o noapte de mobilizare şi de violenţe, Confederaţia sindicatelor din sectorul public (KESK) şi Confederaţia sindicală a muncitorilor revoluţionari (DISK), ambele de stânga, au organizat defilări în majoritatea marilor oraşe. La Istanbul, două mari grupuri de sindicalişti s-au îndreptat spre Piaţa Taksim, zona fierbinte a frondei la adresa Guvernului, scandând:”Taksim, rezistă, muncitorii sosesc şi ei!”. Aceleaşi scene şi în capitala Ankara, unde peste 10.000 de manifestanţi au defilat scandând:”Eliberaţi strada, sosesc revoluţionarii!” sau “Taksim este peste tot!”, agitând drapele turce.

Decişi să continue
În aşteptarea revenirii premierului din vizita sa oficială în ţările din regiunea Maghrebului, contestatarii sunt decişi să-şi continue protestele, în ciuda “scuzelor” prezentate de vicepremierul Bulent Arinc victimelor brutalităţii poliţiei.
Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a afirmat marţi seara că protestele din Parcul Gezi din Piaţa Taksim, în Istanbul, sunt diferite de protestele care au izbucnit în Orientul Mijlociu, nefiind vorba despre o “Primăvară turcă”.
''Puteţi vedea în Orientul Mijlociu ţări unde există dezbateri referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale. În acele ţări nu există alegeri libere, opinia publică nu este reflectată şi instanţele judiciare nu sunt la standarde occidentale'', a declarat preşedintele Gul într-o declaraţie postată pe site-ul său oficial. Subliniind că Turcia este în proces de negocieri cu Uniunea Europeană, preşedintele Gul a afirmat că ţara sa nu va da înapoi niciodată de la situaţia actuală.
''Turcia este o ţară care crede în democraţie, statul de drept şi justiţia funcţionează. Pot exista preocupări referitoare la mediu. Pot exista oameni care militează pentru protecţia mediului ori pentru drepturile animalelor. Opiniile diferite ar trebui să fie respectate. Toate acestea sunt probleme obişnuite care sunt întâlnite în ţările dezvoltate. În urmă cu doi ani, la Londra au fost incendiate maşini, au fost jefuite magazine şi au fost rănite persoane, din cauza unor probleme similare. Opiniile diferite ar trebui să fie respectate. Nimeni n-ar trebui să aibă îndoieli în legătură cu viitorul Turciei'', a afirmat preşedintele Gul.

MAE român avertizează din nou
Ministerul român al Afacerilor Externe informează, miercuri, cetăţenii români că la Istanbul continuă manifestaţiile în Piaţa Taksim şi în alte cartiere, inclusiv în partea asiatică.
Pe fondul grevei din sectorul public, care se desfăşoară în zilele de 5 şi 6 iunie 2013, şcolile şi spitalele sunt închise. În seara zilei de 5 iunie se anunţă o nouă manifestaţie de protest în Piaţa Taksim, în contextul sărbătorii religioase Kandil (noaptea rugăciunilor). Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află sau călătoresc în Turcia să evite deplasarea pe timpul nopţii, aglomeraţiile, precum şi implicarea în manifestaţii de orice tip.

Solicitări de demitere

Reprezentanţi ai protestatarilor din Turcia au cerut miercuri Guvernului demiterea şefilor de poliţie din mai multe oraşe ale ţării, inclusiv de la Istanbul şi Ankara, pentru că au făcut uz excesiv de forţă împotriva manifestanţilor.  "Oficialii de poliţie care au dat ordin pentru aceste violenţe trebuie demişi", a anunţat un purtător de cuvânt la încheierea unei întâlniri la Ankara cu vicepremierul Bülent Arinç. Reprezentanţii societăţii civile i-au prezentat vicepremierului o listă de revendicări. Printre acestea se numără eliberarea tuturor manifestanţilor arestaţi de la începerea protestelor şi anularea controversatului proiect din Piaţa Taksim. Protestele din Turcia s-au soldat cu doi morţi şi peste 2.000 de răniţi.

Rivalii, împreună la proteste
Mii de suporteri ai echipelor de fotbal Beşiktaş şi Fenerbahce, rivale în campionat, au manifestat împreună, marţi, în a cincea zi a mişcării de protest contra premierului turc Recep Tayyip Erdogan. 
Suporterii celor două echipe au plecat împreună de la stadionul formaţiei Beşiktaş penru a cere demisia lui Recep Tayyip Erdogan. "Luptăm împreună, nu este doar Beşiktaş. Au fost suporteri de la Fenerbahce, Galatasaray, Bursaspor, Karsiyaka. Turcia luptă, nu doar Beşiktaş", a declarat Gokben, o fană a formaţiei Beşiktaş, în vârstă de 35 de ani. O fotografie publicată în ediţia de luni a cotidianului Hurriyet arăta deja suporteri ai echipelor Fenerbahce şi Galatasaray participând împreună la manifestaţiile contra Guvernului turc.

×
Subiecte în articol: proteste turcia