x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcii pregătesc dictatura lui Erdogan

Turcii pregătesc dictatura lui Erdogan

18 Noi 2016   •   21:10
Turcii pregătesc dictatura lui Erdogan
Sursa foto: Kayhan Ozer/AP

Postul de prim-ministru al Turciei va fi eliminat în cadrul reformei constituționale prevăzute pentru instaurarea unui regim prezidențial, care ar urma să întărească prerogativele șefului statului, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, ieri, ministrul Apelor și Pădurilor, Veysel Eroglu, transmite AFP.

„Nu va exista post de prim-ministru în noul sistem”, a declarat ministrul Eroglu, pentru agenția Anadolu. Potrivit acestuia, vor exista, în schimb, unul sau mai multe posturi de vicepreședinte, iar „miniștrii vor fi numiți în afara parlamentului”.

„Sistemul va fi bazat pe separația între puterile executivă și legislativă”, a mai afirmat el. Conform aceleiași reforme constituționale, președintele trebuie să provină dintr-un partid politic, aceasta fiind „o condiție esențială”.

Proiectul de reformă va trebui votat de cel puțin 330 de membri ai parlamentului pentru a fi ulterior supus unui referendum „în primăvara viitoare”, a adăugat ministrul.

În luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anunțat că reforma constituțională care va întări prerogativele prezidențiale va fi supusă la vot în parlament „în cel mai scurt timp”.

Miercuri, oficialități de la Ankara declarau pentru agenția Reuters că președintele Recep Erdogan va avea posibilitatea de a guverna Turcia până în anul 2029 și va beneficia de puteri executive extinse, potrivit propunerilor de modificare a Constituției formulate de parlamentarii Partidului Justiției și Dezvoltării, aflat la putere.

Guvernul de la Ankara a făcut din instaurarea unui regim prezidențial una dintre principalele priorități, însă nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a trece singur acest proiect.

Oponenții lui Erdogan spun că modificarea Constituției va duce la creșterea autoritarismului, într-o țară criticată pentru respectarea drepturilor omului.

„Unii spun: «Trebuie ridicată starea de urgență». Pentru ce să o ridicăm acum?" Recep Tayyip Erdogan

×