Fresce în culori vii inspirate din cultura romilor şi din modul lor de viaţă decorează pereţii caselor şi atrag turişti într-un sat din nord-estul Ungariei, unde populaţia de etnie romă este majoritară. Arti[tii pictează fresce pe pereţii caselor din Bodvalenke pentru a lupta contra ideilor preconcepute antirome, scrie L’Express.
6% din populaţie
Bodvalenke se află în apropiere de frontiera cu Slovacia, într-un colţ pitoresc al Ungariei. Aproape toţi locuitorii săi sunt romi, care reprezintă şi cea mai mare minoritate etnică din ţară, cu aproximativ 500.000 de persoane, adică aproape 6% din populaţie. Apa curentă nu este încă accesibilă peste tot în sat, iar majoritatea localnicilor trăiesc din ajutoare sociale.
„Ideea de bază a proiectului nostru este foarte simplă: atragem artişti pictori de origine romă pentru a face fresce pe pereţii caselor, având ca scop, pe de o parte, să luptăm împotriva prejudecăţilor contra romilor, foarte răspândite aici, şi, pe de altă parte, să combatem sărăcia insuportabilă care făcea ravagii în acest sat, pentru a-i ajuta pe oameni să scape de ea”, a explicat, pentru reporterul agenţiei France Presse, Eszter Pasztor (55 de ani), care s-a aflat la baza iniţiativei acestui proiect lansat în 2009, gestionat de o fundaţie susţinută de Biserica Reformată.
Iniţiativa artistică a lui Eszter Pasztor pare să le dea o licărire de speranţă sătenilor, comentează sursa citată. Cu asistenţa sectorului privat şi chiar o contribuţie a statului, 29 de fresce în culori vii luminează pereţii caselor satului. Proiectul s-a născut datorită unei călătorii în Egipt. În regiunea Nubia, Eszter Pasztor s-a deplasat într-un sat care atrăgea turişti datorită picturilor murale. Ea a transpus această iniţiativă în Ungaria.
3.500 de turişti anul trecut
Anul trecut, 3.500 de turişti au vizitat Bodvalenke, cei mai mulţi în luna iulie, cu ocazia Festivalului Dragonului, care se află la a patra ediţie a sa. În timpul festivalului, ghizii locali explică în detaliu simbolurile şi informaţiile conţinute în fresce. „Este foarte important să învăţăm să cunoaştem această cultură şi toată această abundenţă de culori, prin felurile de mâncare, oameni, ambianţă şi, desigur, frescele de pe case, care ne spun poveşti foarte frumoase. Ele au un simbolism aparte pe care nu îl cunoaştem decât foarte puţin şi pe care aici îl putem descoperi”, a explicat un turist, Peter Boros, însoţit de întreaga familie.
Satul nu are infrastructură turistică
Cum satul nu posedă infrastructură turistică, nici hotel, nici restaurant, localnicii pregătesc hrană şi băutură pentru turişti. „În fiecare an avem această sărbătoare a Dragonului şi alte sărbători organizate în satul nostru şi vin mulţi oameni să ne viziteze, ceea ce ne face să câştigăm bani”, a spus, pentru AFP, Katalin Egri, localnică în vârstă de 55 de ani. Potrivit acesteia, oamenii au mai multă speranţă şi sunt mândri de satul lor.
Totuşi, pentru Eszter Pasztor, adevăraţii câştigători ai acestui proiect sunt copiii. Potrivit acesteia, progresele sunt deja vizibile la şcoală, asiduitatea şi rezultatele şcolare ale copiilor s-au ameliorat în mod vizibil. „Copiii văd rezultatul muncii şi al creativităţii. Cu persoanele talentate care vin în sat, cred că mulţi dintre ei s-au simţit inspiraţi”, a subliniat Eszter Pasztor.