x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turism montan în Afganistan

Turism montan în Afganistan

de Sînziana Stancu    |    25 Feb 2010   •   00:00

O companie scoţiană de turism promovează Afganistanul ca destinaţie pentru pasionaţii de expediţii montane.

Compania "Mountain Unity", cu sediul în Dundee, a fost înfiinţată de un fost militar, David James, care a avut două misiuni în Afganistan. Acolo a descoperit zona numită Coridorul Wakham, una dintre cele mai sigure din această ţară. Munţii din Afganistan le erau cunoscuţi multor alpinişti înainte de invazia sovietică din 1979. Dar ce particularizează zona Wakham este faptul că acolo a fost întotdeauna linişte, şi în timpul invaziei sovietice, şi acum, în conflictul taliban, spune James, citat de BBC online.

"Nu îndemn pe toată lumea să meargă acolo cu mentalitate de vacanţă. Este o treabă foarte serioasă (...) pentru oameni care ştiu să se descurce într-un mediu cu adevărat sălbatic, dur", a avertizat James.

OSPITALITATE MUSULMANĂ
De mai bine de un an, James locuieşte cu soţia şi cei doi copii ai lor în Wakham, regiune mărginită la nord de Tadjikistan, iar la sud, de Pakistan. El spune că la primul semn de pericol va pleca şi îşi va informa şi clienţii că regiunea a devenit nesigură. Până atunci însă, toţi cei care au fost acolo au amintiri frumoase şi au fost uimiţi de ospitalitatea musulmană. Localnicii au fost "foarte recunoscători că noi am venit acolo să le cunoaştem cultura şi să facem ascensiuni în munţii lor. Au înţeles că vor veni şi mai mulţi turişti de acum încolo, iar unii dintre ei îşi amintesc despre turismul care era în zonă, în vremea părinţilor lor, prin anii '60", a povestit Chris Philipson, un student de 29 de ani din Edinburgh.

El a urcat prima oară, cu un prieten de-al său, pe Vârful Koh-e-Beefy în septembrie 2009. Părerea unui alt montaniard, ceva mai în vârstă, britanicul Doug Scott, care a petrecut, în 1967, şase săptămâni în Munţii Hindu Kush, este că Afganistanul e "raiul alpiniştilor", cu sute de piscuri montane neatinse încă şi cu o vreme stabilă în tot timpul anului.

×
Subiecte în articol: externe