x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Alo, Poliția? Vecinul meu ține cu ucrainenii”

„Alo, Poliția? Vecinul meu ține cu ucrainenii”

20 Noi 2023   •   07:45
„Alo, Poliția? Vecinul meu ține cu ucrainenii”
Sursa foto: Agerpres

Rusia este străbătută de un val de turnătorii nemaivăzut din epoca sovietică încoace. Denunțarea colegilor, vecinilor și chiar a necunoscuților drept critici ai armatei sau ai „operațiunii speciale” din Ucraina a blocat activitatea poliției și a născut campioni ai turnătoriei. BBC au reușit să intre în legătură cu unul dintre cei mai productivi turnători din Rusia - o femeie care se laudă că a făcut 1.397 de denunțuri. Ca întotdeauna când statul declanșează vânătoarea de oameni, unii folosesc prilejul pentru a regla chestiuni personale.

Ana Korobkova le-a spus jurnaliștilor britanici că a făcut aproape 1.400 de denunțuri și le-a explicat că provine dintr-o familie de turnători. „Am fost învățată să torn de către bunicul meu, el însuși turnător”. Pe vremea lui Stalin, acesta era informator al poliției secrete, iar ea îi calcă pe urme și spune că nu are niciun regret.

În urma denunțurilor sale, mai multe persoane au fost anchetate, amendate, concediate. „Mă bucură când sunt pedepsiți după ce i-am raportat”, spune Korobkova.

De la introducerea noilor legi ale cenzurii, imediat după invazia din Ucraina, Korobkova își petrece cea mai mare parte din timpul liber căutând „dușmani ai poporului”. Pe baza noilor reglementări, infracțiunea de „discreditare a armatei ruse” este pedepsită cu amendă de 50.000 de ruble, adică circa 500 de euro. La a treia abatere însă, se merge cinci ani la pușcărie.

 

Pentru patrie și banii mei

Pe lângă educația primită de la bunicul informator, femeia spune că toarnă din două motive. Primul este că în felul acesta crede că ajută Rusia să învingă Ucraina, iar al doilea - ca să nu rămână fără bani. Ea se teme că dacă Rusia va pierde războiul, va fi pusă să plătească reparații pentru distrugerile provocate și în felul acesta statul rus și populația vor sărăci. Deci „toți cei care se opun operațiunii speciale sunt dușmanii bunăstării mele”, spune ea.

Ana Korobkova trăiește singură și este profesoară de științe umaniste.

 

Ce înseamnă un denunț bine făcut

Una dintre țintele campioanei ruse la turnătorie a fost Aleksandra Arkhipova, antropolog. „M-a raportat de mai multe ori”, le-a relatat Arkhipova jurnaliștilor britanici. În luna mai, mass media de stat a etichetat-o ca agentă străină și a trebuit să se refugieze peste graniță.

„Scrierea denunțurilor este felul ei de a interacționa cu autoritățile. Consideră că asta e misiunea ei. Denunțurile ei reduc oamenii la tăcere foarte eficient”, spune Arkhipova. „Prieteni de-ai mei, pe care de asemenea i-a denunțat, refuză acum să facă orice comentariu, pentru orice publicație. Deci poți spune că a reușit. Misiune îndeplinită”.

O altă victimă este profesoara Tatiana Cervenko, din Moscova. În septembrie, când Rusia a introdus în școli orele de patriotism, Cervenco le-a predat copiilor matematică, în loc să le spele creierul. A spus asta reporterilor de la Rain, ultimul post TV independent rus. Korobkova i-a văzut interviul la televizor și a denunțat-o la școală, la inspectoratul școlar din Moscova și la Comisariatul rus pentru drepturile copiilor. Cervenko a fost concediată în decembrie anul trecut. Nici postul TV nu a mai rezistat mult: de anul acesta emite din Olanda.

 

Cazul „teroristului” lovit cu sticla în cap

În februarie anul acesta, vasul pe care se afla pescarul Yaroslav Levchenko a ancorat în portul Kamceatka după o lună petrecută în larg. Pescarul povestește că un coleg l-a invitat să bea ceva și, pentru că l-a refuzat, a fost lovit cu o sticlă în cap și s-a trezit la spital.

După externare, a mers la poliție să facă reclamație. Stupefiat, a aflat că o reclamație fusese deja făcută, dar împotriva sa. Agresorul le spusese polițiștilor că Levchenco se pronunțase împotriva războiului din Ucraina. Anchetatorii l-au anunțat că nu au suficiente dovezi că a fost lovit de coleg, dar nu le trebuie mai mult de un denunț antirăzboi pentru a-l aresta. Asta s-a și întâmplat, pescarul fiind închis în așteptarea procesului în care va fi judecat pentru „justificarea terorismului”. El a povestit totul într-o scrisoare pe care a trimis-o BBC, prin intermediul avocatului său. „Anchetatorii susțin că am folosit forța împotriva colegilor mei marinari și că le-am spus că intenționez să lupt împotriva Federației Ruse”.

 

Cum președintele Putin cere tot timpul „pedepsirea trădătorilor”, iar sfârșitul războiului din Ucraina nu se întrevede, „denunțătorii în serie” de tip Korobkova se îndreaptă spre turnătorii de Cartea Recordurilor.

 

Atenție ce perdea puneți la geam

Poliția rusă a recunoscut că, de la începutul războiului, este inundată de denunțuri. Ofițeri au spus, sub protecția anonimatului, că anchetatorii petrec mare parte din timp investigând și revizuind „nesfârșite acuzații privind discreditarea armatei”.

„Când se întâmplă ceva cu adevărat, nu mai ai pe cine să trimiți să ancheteze. Toată lumea este plecată să verifice povestea câte unei bunici care spune că a văzut la un geam o perdea care seamănă cu steagul Ucrainei”, a povestit un polițist rus.

×