Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor secrete americane, ar putea părăsi peste o săptămână zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova, unde este practic sechestrat de aproape o lună. Miercuri, el a cerut azil temporar în Rusia, dar, deocamdată, fugarul care se ascunde de justiţia SUA după ce a dat în vileag un program secret de supraveghere electronică a comunicaţiilor mondiale, al Guvernului american, locuieşte într-un hotel - capsulă şi a primit în dar un abecedar în limba rusă, relatează postul de radio moscovit BFM.
Are acces la Internet, dar spală de mână
Condiţiile din zona de tranzit nu sunt excepţionale, dar îi asigură strictul necesar. Doarme la hotel, unde poate să-şi facă baie şi are acces la Internet. Aici nu există însă spălătorie şi nici curăţătorie, de aceea trebuie să spele manual.
Chiria unei camere în acest hotel variază între 2.900 (aproximativ 68 de euro) şi 5.700 de ruble pe zi (în jur de 134 de euro). Se poate comanda un halat de cameră şi ceai, dar hotelul nu este destinat unui sejur prea lung, ci a fost conceput în special pentru călătorii ale căror zboruri înregistrează o întârziere de 10-12 ore, explică directorul general al Asociaţiei de aviaţie civilă "Aeroport", Viktor Gorbaciov.
A slăbit şi pare obosit
Altă soluţie nu are în acest moment fugarul american. În ultimele fotografii, Snowden apare tras la faţă şi slăbit, dar mai degrabă din cauza tensiunii nervoase, decât din lipsă de hrană, deoarece în zona de tranzit există o varietate de cafenele şi restaurante fast-food. O masă modestă de trei ori pe zi l-ar costa în jur de 1.500 de ruble (cam 35 de euro), spune şeful serviciului de presă al aeroportului Şeremetievo, Roman Ghenis. “În funcţie de local, poţi să te încadrezi chiar şi în suma de 200 -700 de ruble” (în jur de 16 euro), apreciază acesta.
Alcool ieftin la duty-free
La numai câţiva paşi de hotel se află magazinele duty-free cu băuturi alcoolice ieftine, asta pentru cazul în care ar dori să uite de situaţia în care se află. Numai că aici nu sunt bancomate. Se pare că Snowden nu prea are bani în numerar şi achită cumpărăturile cu cardul. Nu demult, câştiga 200.000 de dolari pe an. Bani ar mai trebui să mai fie, doar că este greu de crezut că este cardul său şi nu al altei persoane, comentează jurnaliştii ruşi, din simplul motiv că foştii săi angajatori l-ar putea bloca la prima utilizare.
În aproximativ o săptămână, Snowden, care a declanşat un scandal la scară mondială prin dezvăluirile sale, ar putea să părăsească zona de tranzit. Iar până atunci avocatul său, Anatoli Kucerena, i-a dăruit un abecedar cu multe imagini, ca să se apuce să înveţe limba rusă. Cine ştie când va putea pleca spre o altă destinaţie...