Departamentul de combatere a traficului de fiinţe umane din Republica Moldova a audiat noi martori in dosarul reţelei de eliberare frauduloasă a vizelor prin Consulatul Romăniei de la Chişinău.
TENSIUNIÂ - continuă investigaţiile in scandalul de corupţie
Departamentul de combatere a traficului de fiinţe umane din Republica Moldova a audiat noi martori in dosarul reţelei de eliberare frauduloasă a vizelor prin Consulatul Romăniei de la Chişinău.
In vreme ce la Bucureşti reticenţa faţă de măsurile luate de oficialii Ministerului moldovean de Interne este mare, iar acuzările de politizare curg din ambele părţi, ancheta deschisă de Departamentul de Combatere a traficului de fiinţe umane a continuat cu audierea, joi seară, a mai multor martori in dosarul "INA TUR", firma de turism a Inei Russu. Printre aceştia se numără şi Vitalie Călugăreanu, corespondentul Jurnalului Naţional, al Antenei 1 şi al Antenei 3 la Chişinău, care ne-a declarat:
"Intr-adevăr, am fost audiat joi seară in calitate de martor in dosarul in care este inculpată directoarea firmei INA TUR, Ina Russu, pentru trafic de influenţă. De fapt, aşa am aflat şi eu că poliţia a demarat propria anchetă pornind de la investigaţia noastră jurnalistică, realizată impreună cu colegii de la Centrul Romăn pentru Jurnalism de Investigaţie".
Detalii. Călugăreanu a mai adăugat: "Acum este cert că viza obţinută de mine in cadrul acelei investigaţii a fost perfectată prin aceeaşi agenţie de turism INA TUR, patronată de Ina Russ, care este arestată". In ediţia electronică de joi a ziarului moldovean Moldova Suverană a apărut un articol amplu in care se ofereau detalii despre sistemul prin care directoarea firmei INA TUR intermedia vize pe termen scurt şi pe termen lung pentru Romănia: "Toate cererile de vize inaintate Consulatului de către INA TUR erau primite şi avizate favorabil in regim de urgenţă. Cererile de vize ale SRL INA TUR erau transmise prin intermediul consulului Alexandru Rus. Acesta sau alţi funcţionari o intălneau pe Ina Russu sau pe intermediarii ei la intrarea in ambasadă. Există dovezi in acest sens care sunt relevate de un set de fotografii şi inregistrări de convorbiri telefonice". In paralel, Ministerul romăn al Afacerilor Externe a remis ieri un comunicat de presă prin care se face apel la autorităţile Republicii Moldova "de a utiliza canalele oficiale de dialog direct pentru a furniza probe concrete, cu nume şi date certe privind presupusele ilegalităţi comise sau sprijinite de către membri ai Ambasadei Romăniei la Chişinău".