x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uciderea lui Soleimani:Macron a avut discuţii telefonice cu preşedintele irakian şi prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi

Uciderea lui Soleimani:Macron a avut discuţii telefonice cu preşedintele irakian şi prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi

04 Ian 2020   •   20:00
Uciderea lui Soleimani:Macron a avut discuţii telefonice cu preşedintele irakian şi prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat sâmbătă dimineaţă la telefon cu preşedintele irakian Barham Saleh, avertizând împotriva "unei agravări suplimentare a tensiunilor" după uciderea într-un raid american în Irak a puternicului general iranian Qassem Soleimani, a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP.


"În contextul creşterii tensiunilor", preşedintele "a reamintit ataşamentul său faţă de securitatea şi suveranitatea Irakului", a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat.

"Cei doi preşedinţi au convenit să rămână în contact strâns pentru a evita o agravare suplimentară a tensiunilor şi a acţiona pentru stabilitatea Irakului şi a regiunii în întregul său", a precizat aceeaşi sursă.

Emmanuel Macron a fost în contact telefonic sâmbătă şi cu prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, şeicul Mohammed bin Zayed, conducătorul de facto al Emiratelor Arabe Unite, iar cei doi "au convenit să acţioneze împreună pe lângă toate părţile implicate pentru a evita o escaladare periculoasă a tensiunilor în regiune".

Funeraliile lui Soleimani, arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, şi Abu Mehdi al-Muhandis, liderul de facto al paramilitarilor irakieni pro-iranieni din reţeaua Hashd al-Shaabi, s-au derulat sâmbătă la Bagdad şi la ele au participat zeci de mii de persoane.

În plus, Macron a discutat cu şeicul Mohammed bin Zayed despre "ultimele evoluţii din criza libiană". Cei doi lideri şi-au "exprimat determinarea de a acţiona", la două zile după autorizarea de către parlamentul turc a desfăşurării armatei turce în Libia, a subliniat Palatul Elysée. Ei au pledat în special pentru o încetare a focului şi pentru ca "negocierile inter-libiene să se reia în cel mai scurt termen".

Deputaţii turci au aprobat joi o moţiune care îi permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să trimită soldaţi în Libia pentru a susţine guvernul de uniune naţională cu sediul la Tripoli împotriva ofensivei mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei.

www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: emmanuel macron