x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UCIGAŞUL FINLANDEZ - Detesta rasa umană

UCIGAŞUL FINLANDEZ - Detesta rasa umană

de Sînziana Stancu    |    25 Sep 2008   •   00:00
UCIGAŞUL FINLANDEZ - Detesta rasa umană

Elevul sinucigaş, care şi-a masacrat zece colegi de liceu, şi-a plănuit teribilul atac încă din anul 2002. Într-o scrisoare, el şi-a explicat gestul prin faptul că nu putea să sufere "rasa umană".



Elevul sinucigaş, care şi-a masacrat zece colegi de liceu, şi-a plănuit teribilul atac încă din anul 2002. Într-o scrisoare, el şi-a explicat gestul prin faptul că nu putea să sufere "rasa umană".

În scrisoarea pe care anchetatorii au găsit-o asupra liceanului finlandez Matti Juhani Saari, care urma al doilea an de curs la un Colegiu vocaţional de industrie hotelieră şi turism din oraşul Kauhajoki, tânărul de 20 de ani îşi motiva gestul prin faptul că nu putea să sufere "rasa umană", scrie Le Figaro, citând surse finlandeze. Conţinutul integral al scrisorii nu a fost dat încă publicităţii, pentru a nu prejudicia ancheta autorităţilor finlandeze. Saari, care şi-a ucis marţi cu o o armă automată zece colegi de şcoală şi apoi a încercat să-şi ia zilele împuşcându-se în cap, dar murind la spital din cauza rănilor, fusese interogat de poliţie cu o zi înainte de a comite masacrul. Autorităţile finlandeze se autosesizaseră după ce tânărul postase pe Internet o înregistrare video în care apărea antrenându-se cu un pistol automat. În alte secvenţe video difuzate tot pe internet Saari exclamă: "Sunteţi următorii care veţi muri!" sau "La revedere!".  

BINE PREGÅTIT. Potrivit ministrului de Interne finlandez, Anne Holmlund, ofiţerul de poliţie care îl interogase pe Saari în legătură cu înregistrările video nu a considerat că este necesar să îi retragă permisul temporar de port-armă pe care Saari îl obţinuse chiar anul acesta, "pentru armă de calibrul 22". Or, tocmai acest tip de armă apăruse şi în înregistrarea video pe care poliţia o examinase cu o zi înaintea atacului ce urma să fie comis de Saari.

Guvernul finlandez a luat o serie de măsuri pentru a evita ca acest gen de tragedie, extrem de rar, atipic pentru o ţară nordică, să se repete. Totuşi, este cel de-al doilea, în mai puţin de un an, primul petrecându-se la un alt liceu, din localitatea Tuusula, unde un licean de 18 ani a ucis opt persoane. În Finlanda, care este considerată o ţară de vânători, portul de armă este larg răspândit, existând două milioane de arme la cinci milioane de locuitori. Acum însă autorităţile finlandeze vor să aplice o directivă europeană în privinţa portului de armă, care interzice minorilor să capete permis înainte de a împlini 18 ani. În prezent, permisul legal de deţinere a unei arme poate fi obţinut de la vârsta de 15 ani.



×
Subiecte în articol: externe