x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina a ramas fara cap

Ucraina a ramas fara cap

24 Noi 2004   •   00:00

EXTERNE
Ucrainenii care au inghetat de frig in fata Presedintiei din Kiev nu sunt convinsi de rezultatele alegerilor de duminica. Lor li s-au alaturat cel putin 150 de diplomati ucraineni din intreaga lume, liderii Americii si ai Europei Occidentale si comunistii de la Chisinau. Opozitia ucraineana a anuntat ieri ca nu vor exista negocieri cu puterea decat dupa ce aceasta va recunoaste ca a masluit alegerile. Tensiunea pluteste in continuare pe strazi.
ANCA ALDEA, VITALIE CALGUREANU

PE METEREZE. Sustinatorii candidatului Opozitiei la prezidentiale nu s-au lasat intimidati de gerul si zapada din Piata Independentei din Kiev
Dintre cei aproximativ 200.000 de protestatari care s-au strans marti seara in Piata Independentei din capitala ucraineana pentru a canta melodii traditionale ucrainene si a-si varsa oful, ieri, in zorii zilei, din cauza gerului si a zapezii, nu ramasesera mai mult de 1.000 de sustinatori ai candidatului opozitiei, Viktor Iuscenko.

REVOLTA DIPLOMATILOR. In cea de-a treia zi de proteste, presedintele Leonid Kucima i-a invitat pe membrii opozitiei si pe cei ai puterii la negocieri. Asta dupa ce ambii candidati, Iuscenko si, respectiv, Ianukovici, si-au asumat victoria in alegeri. Opozitia a reactionat, spunand ca nu va avea loc nici o negociere pana cand Kievul nu recunoaste ca a masluit rezultatele votului.

Dupa ce, zilele trecute, mai multe Adunari municipale din Ucraina l-au proclamat pe Viktor Iuscenko invingator, a venit randul diplomatilor sa treaca de partea candidatului opozitiei. Potrivit unui diplomat ucrainean de la Madrid, peste 150 de membri ai ambasadelor Kievului in lume il sustin deschis pe Iuscenko, iar numarul lor "este in continua crestere".

Situatia este din ce in ce mai tensionata, acuzatiile reciproce amestecandu-se cu apelurile la calm adresate inclusiv de ministrul al Apararii. Mai mult, doi cetateni rusi au fost arestati la Kiev, fiind banuiti de "implicare intr-un complot organizat de Viktor Iuscenko". Potrivit unui anunt facut de ministerul ucrainean de Interne, cei doi urmau sa primeasca 250.000 de dolari pentru a incena un atentat la viata candidatului opozitiei.

REACTII LA CHISINAU. La Chisinau, rezultatele alegerilor au dezamagit nu numai opozitia, dar si pe comunistii guvernanti pro rusi. Ei sunt nemultumiti ca presedintele Vladimir Voronin a pierdut orice sprijin din partea Kremlinului dupa ce a refuzat, in vara, sa semneze Memorandumul de federalizare propus de Rusia. De atunci, Moscova copleseste cu atentie o noua formatiune politica de la Chisinau, numita "Moldova Democrata", cu lideri proveniti din fostele guvernari discreditate.

Liderul Opozitiei crestin-democrate de la Chisinau, Iurie Rosca, singurul politician din Republica Moldova care a fost duminica, in ziua alegerilor ucrainene, alaturi de Iuscenko, ne-a spus ca Moscova si-a trimis "tehnologii politici" la Chisinau ca sa lustruiasca imaginea politica a formatiunii "Moldova Democrata", condusa de actualul primar al Chisinaului, Serafim Urechean. "Nu ne poate trezi decat ingrijorarea ca la conducerea Ucrainei riscam sa ramana aceeasi echipa politica care saboteaza eforturile Chisinaului de restabilire a unitatii ei teritoriale in complicitate evidenta si flagranta cu fortele imperiale de la Moscova. Deja se stie ca toata echipa de specialisti in trucuri electorale, care a lucrat pentru Ianukovici, lucreaza deja intens pentru blocul «Moldova Democrata», ceea ce ar putea produce un amestec la fel de brutal in procesul electoral din interiorul Republicii Moldova de oamenii reprezentand administratia si serviciile secrete ruse in detrimentul intereselor nationale ale Chisinaului", a spus Rosca.

Analistul politic Igor Botan este insa de parere ca viitoarea administratie de la Kiev, oricare ar fi ea, va fi nevoita sa discute soarta regiunii transnistrene cu Federatia Rusa, din simplul motiv ca jumatate dintre cei peste 80.000 de cetateni rusi care traiesc acolo sunt si cetateni ai Ucrainei. "Exista o parere ca Iuscenko ar fi fost mai potrivit pentru interesele Republicii Moldova. Cred insa ca ambii candidati au promis sa apere in primul rand interesele Ucrainei. Oricine invinge in Ucraina va consulta Federatia Rusa pentru a avea o abordare relativ coerenta a problemei transnistrene", conchide Botan.

AVERTISMENT

"Toata echipa de specialisti in trucuri electorale, care a lucrat pentru Ianukovici, ar putea produce un amestec la fel de brutal in procesul electoral din interiorul Republicii Moldova" - Iurie Rosca, Liderul Opozitiei crestin-democrate din Republica Moldova
×
Subiecte în articol: externe moldova iuşcenko opozitiei