x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina / Au fost descoperite fragmente de craniu ale unui jurnalist asasinat în 2000

Ucraina / Au fost descoperite fragmente de craniu ale unui jurnalist asasinat în 2000

29 Iul 2009   •   00:00

Anchetatorii au descoperit fragmente de craniu despre care se crede că ar aparţine jurnalistului ucrainean Gheorghi Gongadze, asasinat în urmă cu nouă ani, a anunţat marţi agenţia ucraineană de presă UNIAN, care citează o sursă a poliţiei, relatează RIA Novosti.



Gongadze, cunoscut pentru atitudinea sa critică faţă de conducerea Ucrainei, a fost răpit pe 16 septembrie 2000 şi, după două luni, corpul său decapitat a fost găsit într-o pădure din apropiere de Kiev. Asasinarea lui Gongadze a generat proteste împotriva preşedintelui din acea vreme, Leonid Kucima.

Fragmentele de craniu au fost găsite într-un loc indicat de fostul ofiţer de poliţie Olexa Pukaci, care a fost arestat în centrul Ucrainei săptămâna trecută în legătură asasinarea lui Gongadze. Experţi criminalişti fac în prezent cercetări la faţa locului. Biroul Procurorului General al Ucrainei a refuzat până în prezent să facă vreun comentariu în legătură cu ştirea difuzată de UNIAN.

Trei persoane - colonelul Valeri Kostenko, colonelul Mikola Protasov şi maiorul Olexandr Popovici, toţi din cadrul Ministerului ucrainean de Interne - au fost arestate în august 2005. Anul trecut, cei trei ofiţeri au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 12 şi 13 ani.

Ofiţerii, care au recunoscut că l-au omorât pe Gongadze, au afirmat că au comis fapta la ordinul lui Pukaci, care răspundea de supravegherea jurnalistului în timpul răpirii. Pukaci evadase din arest şi fugise în Israel în urmă cu mai mulţi ani. El se afla pe lista Ucrainei cu cei mai căutaţi infractori, precizează RIA Novosti.

×
Subiecte în articol: externe