x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere comunităţii internaţionale să nu recunoască "Republica Crimeea"

Ucraina cere comunităţii internaţionale să nu recunoască "Republica Crimeea"

18 Mar 2014   •   11:37
Ucraina cere comunităţii internaţionale să nu recunoască "Republica Crimeea"

Ministerul ucrainean de Externe a cerut marţi comunităţii internaţionale să nu recunoască "Republica Crimeea", proclamată luni de autorităţile separatiste din peninsulă, şi niciun acord pe care aceasta l-ar putea încheia, relatează AFP.

Autorităţile separatiste din republica autonomă din sudul Ucrainei au cerut alipirea la Rusia, care urmează să fie aprobată printr-un acord între Moscova şi "statul lor".

"Având în vedere că independenţa Crimeii a fost proclamată de un organism nelegitim în urma unui referendum neconstituţional, ce a avut loc cu încălcarea grosolană a normelor europene, Ministerul de Externe al Ucrainei adresează tuturor membrilor comunităţii internaţionale o cerere presantă de a se abţine să recunoască pe plan internaţional ", se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul diplomaţiei Kievului.

Dreptul internaţional în vigoare interzice statelor să recunoască "pseudostate" sau "orice situaţie, acord sau aranjament" consecutive creării lor, "dacă aceasta rezultă în urma utilizării ilegale a forţei", declară MAE ucrainean, într-o aluzie la acordul care se pregăteşte cu Rusia.

Ministerul de Externe al Ucrainei acuză Rusia că a utilizat "forţa şi ameninţarea cu recurgerea la forţă" pentru a sprijini proclamarea independenţei Crimeii.

"Ţinând cont de statutul de putere nucleară al Rusiei", acest proces "are un caracter deosebit de periculos pentru integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru pacea şi securitatea internaţională pe ansamblu", se mai afirmă în comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) şi-au exprimat deja sprijinul pentru alipirea Crimeii la Rusia, în pofida condamnărilor şi sancţiunilor din partea Occidentului.

×