x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 328. Zelenski cere mai multe arme...și mai repede

Război în Ucraina, ziua 328. Zelenski cere mai multe arme...și mai repede

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2023   •   07:30
Război în Ucraina, ziua 328. Zelenski cere mai multe arme...și mai repede
Sursa foto: Hepta

Ucraina a insistat asupra faptului că Occidentul trebuie să accelereze furnizarea de arme, în contextul în care orașul Dnipro este afectat de un atac cu rachete rusești care a ucis cel puțin 40 de persoane într-un bloc de apartamente, iar trupele ucrainene sunt supuse unei presiuni sporite.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că artileria rusă a bombardat aproximativ 25 de orașe și sate din jurul Bakhmut și Avdiika, cele două puncte focale ale încercărilor rusești de a avansa în regiunea industrială strategică din estul Donbasului și a precizat că Rusia a continuat, de asemenea, să bombardeze peste 30 de așezări din nord-estul regiunii Harkov și Sumy, în apropiere de granița cu Rusia. În sud, tirurile rusești de mortier și artilerie au lovit mai multe orașe, inclusiv capitala regională, Kherson, pe care forțele rusești au abandonat-o în noiembrie.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

"Lupte foarte grele continuă în cele două sectoare cheie ale... Bakhmut și Avdiivka", a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov pe YouTube. "Inamicul atacă în mod constant și non-stop. Iar noi încercăm să ne menținem pozițiile. Trupele rusești sunt active pe timp de noapte - avem mare nevoie de echipamente de vedere pe timp de noapte".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său video de luni seară că atacul de la Dnipro și încercările Rusiei de a prelua inițiativa în război au subliniat necesitatea ca Occidentul "să accelereze procesul decizional" în ceea ce privește furnizarea de arme.

Țările occidentale au susținut o livrare constantă de arme către Ucraina de la invadarea de către forțele rusești la 24 februarie anul trecut, dar Zelenski și guvernul său insistă că au nevoie de tancuri.

Marea Britanie a confirmat luni că va trimite 14 tancuri Challenger 2 și alte echipamente, inclusiv alte sute de vehicule blindate și rachete avansate de apărare aeriană.

Germania se află sub presiune pentru a trimite tancuri Leopard 2, dar guvernul spune că astfel de tancuri ar trebui să fie furnizate numai dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.

Oleskiy Danylov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a menționat, de asemenea, luni seară, necesitatea unei accelerări a livrărilor de armament, deoarece guvernul se așteaptă ca Rusia "să încerce o așa-numită ofensivă finală".

Danylov a declarat pentru televiziunea ucraineană că acest lucru ar putea avea loc la aniversarea invaziei sau în martie.

"Trebuie să ne pregătim pentru astfel de evenimente în fiecare zi. Și ne pregătim ... Prima și ultima întrebare este întotdeauna despre arme, ajutor pentru a ne ajuta să învingem acest agresor care ne-a invadat țara", a declarat Danylov.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, urma să primească vineri aliații la o bază aeriană din Germania pentru a discuta despre un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Zelenski a cerut luni Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) să facă mai mult în privința ucrainenilor despre care spune că au fost duși cu forța în Rusia.

OSCE este cea mai mare organizație regională de securitate din lume, formată din 57 de state, precum Statele Unite, toate statele europene, inclusiv Rusia și toate statele din fosta Uniune Sovietică.

"Nicio organizație internațională nu a găsit încă puterea de a avea acces la locurile de detenție ale prizonierilor noștri din Rusia. Acest lucru trebuie să fie corectat", a declarat el.

Departamentul de Stat al SUA a estimat anul trecut că între 900.000 și 1,6 milioane de cetățeni ucraineni, inclusiv 260.000 de copii, au fost deportați cu forța pe teritoriul Rusiei.

Rusia neagă deportările și spune că cei care sosesc sunt refugiați de război. În noiembrie, ministerul pentru situații de urgență al țării a declarat că aproximativ 4,8 milioane de ucraineni, inclusiv 712.000 de copii, au ajuns în Rusia din februarie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina razboi arme occident