x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Cinci morţi în confruntările de la Kiev între manifestanţii pro-europeni şi poliţişti

Ucraina: Cinci morţi în confruntările de la Kiev între manifestanţii pro-europeni şi poliţişti

22 Ian 2014   •   21:55
Ucraina: Cinci morţi în confruntările de la Kiev între manifestanţii pro-europeni şi poliţişti

Confruntările violente între manifestanţii pro-europeni şi forţele de ordine s-au soldat cu cinci morţi şi 300 de răniţi la Kiev, evenimentele din capitala ucraineană provocând în ultimele zile reacţii dure din partea Uniunii Europene şi a SUA, transmite AFP.

Bruxellesul a reacţionat rapid, avertizând că "va studia posibilele acţiuni şi consecinţe" asupra relaţiilor sale cu Ucraina, în timp ce Washingtonul a anunţat deja primele sancţiuni contra regimului de la Kiev.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a avut miercuri timp de trei ore o întâlnire cu lideri ai opoziţiei, printre care fostul boxer Vitali Kliciko, fără încă a fi făcut vreun anunţ la finalul acestei reuniuni destinate încetării violenţelor din Piaţa Independenţei din Kiev.

Parchetul ucrainean a indicat, la rândul său, că doi bărbaţi au fost ucişi de gloanţe în centrul oraşului. Un alt bărbat a murit marţi după ce, în urmă cu două zile, sărise de la 10 metri înălţime în timp ce încerca să scape de forţele de ordine care îl urmăreau.

"Viktor Ianukovici a încetat să mai fie preşedinte şi a devenit un asasin", a declarat, într-un mesaj transmis prin intermediul apropiaţilor săi, opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, care se află în închisoare.



Începând de miercuri dimineaţă, forţele de ordine, inclusiv membrii detaşamentelor Berkut, au lansat mai multe asalturi asupra baricadelor ridicate de manifestanţi pe strada Gruşevski din Kiev, unde se află sediile guvernului şi parlamentului.

După două luni de proteste, adoptarea unei legi controversate, intrată în vigoare miercuri şi care înăspreşte sancţiunile contra manifestanţilor, a relansat mobilizarea în Ucraina.

×
Subiecte în articol: ucraina manifestatii kiev