Primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a subliniat miercuri în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral) că ţara se află la un 'pas de un război civil', invitând deputaţii să se implice în depăşirea crizei, informează France Presse, potrivit Agerpres.
"Întreaga lume este conştientă şi Ucraina îşi dă seama că ţara este în pragul unui război civil. Aceasta este o revoluţie. Este o situaţie dramatică şi noi trebuie să acţionăm cu cea mai mare responsabilitate", a declarat Kravciuk, care s-a aflat la conducerea ţării între 1991 şi 1994, invitând parlamentarii să elaboreze un 'plan de reglementare a conflictului'.
Potrivit Ria Novosti, Kravciuk a propus ca împreună cu fostul preşedinte Leonid Kucima să garanteze punerea în aplicare a acordurilor dintre guvern şi opoziţie pentru a rezolva criza politică din ţară.
'Ştiu că există neîncredere între opoziţie şi preşedinte, şi putere pe ansamblu. Mai mult, această neîncredere este una profundă. Ca om politic, care am fost la conducere în zorii independenţei /statului/ şi am făcut tot ce s-a putut sunt dispus acum, fie singur, fie împreună cu Leonid Kucima, să fiu garant al aplicării' acordurilor convenite între putere şi opoziţie', a mai spus fostul lider, vorbind de la tribuna Radei Supreme.
Alţi doi foşti preşedinţi ai Ucrainei - Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko - au fost prezenţi în parlament, conform AFP.
Parlamentul ucrainean şi-a continuat miercuri sesiunea extraordinară, convocată încă de marţi, pentru reglementarea crizei politice din ţară. Ordinea de zi este dominată de legea privind amnistierea manifestanţilor reţinuţi în timpul ciocnirilor cu poliţia.
După discursul rostit de primul preşedinte al Ucrainei, după proclamarea independenţei în 1991, preşedintele Radei, Vladimir Rîbak, a anunţat o pauză până la 14:00 (ora locală/12h00GMT). 'Ne punem de acord asupra legii amnistiei. Este o lege foarte importantă. Exista câteva probleme asupra cărora nu am căzut încă de acord, dar negocierile dintre facţiunile parlamentare continuă', a spus Rîbak.
Partidul Regiunilor cere încetarea ocupării centrului Kievului şi a administaţiilor locale din jumătate din ţară.
Parlamentul ucrainean s-a reunit în sesiune extraordinară pentru a găsi o soluţie politică la criza care afectează ţara de peste două luni şi care a luat o turnură violentă de la mijlocul lunii ianuarie, degenerând în confruntări de stradă între protestatari şi poliţie, soldate cu cel puţin trei morţi la Kiev.
În prima zi a sesiunii extraordinare, parlamentul ucrainean a votat marţi abrogarea legislaţiei represive împotriva manifestanţilor, adoptată la 16 ianuarie şi care a condus la radicalizarea acţiunilor de protest.
Chiar dacă tensiunile au scăzut pe străzi în ultimele zile, o parte din capitala ucraineană rămâne sub baricade, fiind ocupată de manifestanţi, care poartă căşti, cagule şi bâte de baseball.