x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Linişte cu întreruperi

Ucraina: Linişte cu întreruperi

15 Feb 2015   •   18:41
Ucraina: Linişte cu întreruperi

Acordul de încetare a focului încheiat între Kiev şi rebelii proruşi a intrat în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, prima etapă a planului de pace destinat să pună capăt unui conflict soldat în zece luni cu peste 5.500 de morţi în estul Ucrainei.

Doi civili au fost ucişi după intrarea în vigoare a armistiţiului, dar luptele au încetat practic de atunci, fiind semnalate doar confruntări izolate, au anunţat duminică autorităţile ucrainene.

Pachetul de măsuri pe care se bazează armistiţiul din estul Ucrainei convenit joi la Minsk şi intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică trebuie respectat necondiţionat, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, ca reacţie la o afirmaţie a unui comandant al separatiştilor proruşi, potrivit căruia rebelii au dreptul să tragă asupra oraşului Debalţevo, deoarece ar fi teritoriul lor, relatează Reuters, preluată de agerpres.ro.

După intrarea în vigoare a armistiţiului la miezul nopţii, armata ucraineană a raportat bombardamente asupra oraşului Debalţevo, un punct strategic de transport la nord-est de Doneţk, bastion al separatiştilor.

Procesul de pace din estul separatist prorus al Ucrainei este ameninţat din cauza acţiunilor rebelilor în jurul oraşului strategic Debalţevo, unde trupele ucrainene sunt aproape încercuite, a afirmat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Preşedinţii rus, Vladimir Putin, ucrainean, Petro Poroşenko, francez, Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel aveau programată o trecere în revistă a aplicării acordului, duminică seara.

Discuţiile au loc în “formatul Normandia”, care îi reuneşte pe cei patru lideri, a precizat Preşedinţia franceză. (M.C)

×