x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Naţionaliştii fac un apel la "înarmarea de urgenţă" a cetăţenilor

Ucraina: Naţionaliştii fac un apel la "înarmarea de urgenţă" a cetăţenilor

de Agerpres    |    01 Mar 2014   •   21:20
Ucraina: Naţionaliştii fac un apel la "înarmarea de urgenţă" a cetăţenilor

Partidul naţionalist ucrainean Svoboda şi grupul de extremă dreaptă Pravîi Sector, din prima linie de protestatari din Ucraina, au făcut sâmbătă un apel la "mobilizare generală", după aprobarea de către Rusia a "recurgerii la forţă" armată în Ucraina, transmite AFP.

"Este război! Societatea ucraineană trebuie să se mobilizeze la maximum", a spus Svoboda într-un comunicat, recomandând preşedintelui interimar Olexandr Turcinov să considere ţara "în stare de război şi să iniţieze mobilizare generală".

Pravîi Sector, grup de extremă dreaptă aflat în prima linie în confruntările sângeroase dintre manifestanţi şi poliţie de la Kiev din ultimele săptămâni, şi-a chemat susţinătorii să "se mobilizeze şi să se înarmeze de urgenţă" în contextul intervenţiei Moscovei.

Cele două mişcări au asigurat paza baricadelor în timpul celor trei luni de proteste din centrul Kievului, soldate cu o baie de sânge (aproape 100 de morţi) şi cu destituirea, săptămâna trecută, a preşedintelui Viktor Ianukovici.

Mai mulţi membri ai partidului Svoboda, reprezentat în Parlament, fac parte din guvernul de tranziţie numit în cursul acestei săptămâni. 

×