x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, pe primul loc al agendei forumului de la Davos

Ucraina, pe primul loc al agendei forumului de la Davos

23 Mai 2022   •   11:00
Ucraina, pe primul loc al agendei forumului de la Davos

În mod normal, Rusia ar trebui să aibă propria "casă" la Forumul Economic Mondial de la Davos, o vitrină pentru liderii de afaceri și investitori, scrie Reuters.

În acest an, spațiul de pe strada principală din Davos a fost transformat de artiștii ucraineni într-o "Casă a crimelor de război ruse", înfățișând mizerie și devastare.

Ucraina se află în fruntea agendei reuniunii de patru zile a liderilor mondiali din domeniul afacerilor, care începe luni cu un discurs video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Aceasta este cea mai influentă platformă economică din lume, unde Ucraina are ceva de spus", a declarat Zelenski în discursul său zilnic de duminică seara.

În timp ce reuniunea WEF iese dintr-o pauză de peste doi ani cauzată de pandemie, o amânare din ianuarie până în mai înseamnă că participanții sunt înconjurați de flori de primăvară și pante verzi, în loc să navigheze pe străzile înghețate. Dar nu doar vremea este diferită în 2022, politicienii, executivii și academicienii ruși fiind complet absenți. Instituțiile rusești, cum ar fi fondul său suveran de investiții, băncile de stat și companiile private, au organizat în anii precedenți unele dintre cele mai strălucitoare petreceri, servind caviar negru, șampanie și foie gras.

În afară de criza ucraineană, redresarea post-pandemică, abordarea schimbărilor climatice, viitorul muncii, accelerarea capitalismului părților interesate și valorificarea noilor tehnologii se numără printre subiectele programate pentru discuții la Davos.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se numără printre liderii care urmează să ia cuvântul în cadrul reuniunii.

Pe agenda de afaceri, discuțiile se vor concentra probabil pe starea piețelor financiare și a economiei globale.

După o revenire bruscă din recesiunea declanșată în urmă cu doi ani de debutul pandemiei, există acum o multitudine de amenințări la adresa acestei redresări, ceea ce a determinat Fondul Monetar Internațional să își revizuiască în scădere prognoza de creștere globală pentru a doua oară de la începutul anului.

Inflația cauzată de lanțurile de aprovizionare îngreunate a apărut ca o problemă anul trecut, în special în economia americană.

Acest lucru a fost agravat de la începutul anului 2022 de alte evenimente, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina și valurile de blocaje COVID-19 în China, care au blocat redresarea.

Artiștii ucraineni speră să transmită mesajul lor pentru un viitor mai bun liderilor mondiali de la Davos.

Vizitatorii sunt confruntați cu imagini precum cea a unui bărbat grav ars în Harkov după bombardamentele ruse și un film alcătuit din mii de fotografii cu civili morți și case bombardate.

"Acesta este un loc în care se întâlnesc toți factorii de influență și toți factorii de decizie din lume", a declarat directorul artistic al PinchukArtCentre din Kiev, Bjorn Geldhof, pentru Reuters TV. "Ceea ce se întâmplă în Ucraina va defini ziua de mâine".

Deși reuniunea WEF s-ar putea să nu revină la nivelurile de dinaintea pandemiei, aeroportul din Zurich așteptându-se ca numărul de zboruri să fie de aproximativ două treimi din nivelurile anterioare, revenirea evenimentului este binevenită pentru hotelurile și restaurantele din stațiunea de schi.

"Este un alt pas spre la normalitate", a declarat săptămâna trecută Samuel Rosenast, purtător de cuvânt al consiliului local de turism.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: davos