x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, pregătită să refuze asistența financiară a Federației Internaționale de Tir Sportiv

Ucraina, pregătită să refuze asistența financiară a Federației Internaționale de Tir Sportiv

11 Apr 2022   •   10:20
Ucraina, pregătită să refuze asistența financiară a Federației Internaționale de Tir Sportiv
Sursa foto: Hepta

Ucraina a avertizat că va refuza să accepte ajutorul financiar din partea Federației Internaționale de Tir Sportiv (ISSF) dacă acesta va fi oferit personal de președintele Vladimir Lisin, cel mai bogat om din Rusia, pe care l-a acuzat că este implicat în războiul împotriva țării lor.

Într-o scrisoare fermă trimisă către comunitatea de tir, Federația Ucraineană de Tir (USF) susține că o corespondență anterioară prin care se cerea o reuniune extraordinară a ISSF pentru a discuta poziția lui Lisin și a secretarului general rus Alexander Ratner a fost ignorată.

În ultima scrisoare, a cărei copie a fost obținută de insidethegames, președintele USF, Oleg Volkov, insistă asupra faptului că trebuie luate măsuri împotriva lui Lisin, "un prieten personal al președintelui rus Vladimir Putin".

„Am dori să ne exprimăm clar punctul de vedere”, scrie Volkov. „Situația complicată din lume este creată de războiul cu care Rusia a invadat Ucraina, distrugând mii de orașe și sate, ucigând copii și femei, ucigând civili.

Un număr mare de arme militare sunt transferate în Ucraina prin Belarus. Rachete de toate calibrele și capacitățile posibile de rază de acțiune zboară spre Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Agențiile oficiale de informații ale Rusiei publică articole ale jurnaliștilor apropiați de conducerea rusă cu îndemnuri de a distruge Ucraina ca stat și pe ucraineni ca națiune.

Cu mai bine de o lună în urmă, am cerut ca ISSF să evoce o reuniune extraordinară a Adunării și să demită reprezentanții Rusiei și ai Belarusului din funcțiile de conducere din cadrul Federației.

Cererea noastră a fost ignorată și nu a primit niciun răspuns.

Dorim să subliniem că, deși nu avem nicio pretenție personală față de domnul Lisin, considerăm că este imposibil ca acesta, prieten personal al președintelui rus Putin, director al unei mari uzine siderurgice care produce oțel pentru tancuri și tunuri, să fie șeful ISSF într-un moment atât de crucial pentru lume, când Rusia șantajează lumea cu arme nucleare și o duce în pragul unui al treilea război mondial."

Lisin este președintele și acționarul majoritar al Novolipetsk, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia, o poziție care, potrivit USF, îl împiedică să își păstreze rolul de președinte al ISSF.

„Încă o dată, Federația ucraineană de tir sugerează organizarea unei ședințe extraordinare de aprobare a raportului din partea Adunării ISSF", scrie Volkov.

Luna trecută, ISSF a promis că va oferi asistență financiară USF pentru a-i permite să participe la evenimente internaționale, inclusiv la Campionatele Mondiale de tir, care vor avea loc la Cairo în octombrie.

„Federația ucraineană de tir va primi o astfel de asistență financiară cu recunoștință exclusiv din partea ISSF", scrie Volkov.

„Dacă o astfel de finanțare este planificată personal de Vladimir Lisin, Ucraina refuză să o accepte".

Site-ul insidethegames.biz a dezvăluit săptămâna trecută că Lisin a pierdut 30% din averea personală în ultimul an, cea mai mare parte din aceasta de când a început invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie.

Lisin are acum o avere de 18,4 miliarde de dolari, față de 26,2 miliarde de dolari în urmă cu 12 luni, deși și-a recăpătat poziția de cel mai bogat om din Rusia, deoarece fiecare oligarh a fost grav afectat de sancțiunile economice impuse de când țara a lansat războiul și se află în continuare printre cei mai bogați 100 de oameni din lume.

Spre deosebire de alți oligarhi, Lisin nu a fost trecut pe nicio listă de sancțiuni de la începutul războiului din Ucraina, iar Comitetul Internațional Olimpic nu a cerut până acum oficialilor ruși aleși să demisioneze de la federațiile internaționale.

Lisin s-a numărat printre cei mai vehemenți critici ai deciziei lui Putin de a invada Ucraina, inclusiv în ceea ce privește efectul pe care îl va avea asupra economiei Rusiei.

El se confruntă în continuare cu solicitarea de a demisiona de la ISSF.

Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Italia, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Slovenia, Suedia, Statele Unite și Republica Cehă se numără printre țările care au trimis scrisori către ISSF, cerându-le lui Lisin și secretarului său, Ratner, să își elibereze posturile.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina