x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina schimbă reacția Occidentului față de Moscova. Putin, lovit de cruciada transatlantică pornită de Zelenski

Ucraina schimbă reacția Occidentului față de Moscova. Putin, lovit de cruciada transatlantică pornită de Zelenski

de Şerban Mihăilă    |    01 Mar 2022   •   07:05
Ucraina schimbă reacția Occidentului față de Moscova. Putin, lovit de cruciada transatlantică pornită de Zelenski

În cinci zile de la invazia Rusiei în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski și conaționalii săi au contribuit mai mult la transformarea politicii Occidentului față de Rusia decât 30 de ani de reuniuni internaționale derulate după încheierea Războiului Rece sau de înfruntări diplomatice ale liderilor vestici cu Kremlinul. Curajul liderului de la Kiev, care sfidează în mod deschis armata rusă și pe șeful acesteia, Vladimir Putin, a forțat în cele din urmă SUA și UE să transforme Rusia într-un stat paria mult mai repede decât se intenționa, ținând cont de reținerea inițială a unor țări occidentale de a nu supăra Moscova prin adoptarea unor sancțiuni prea dure. De asemenea, Zelenski a cerut, luni, aderarea țării sale la UE.   

În ultimele zile, o serie de state i-au promis președintelui ucrainean arme și muniție, atrăgând astfel tot mai mult Occidentul într-un război „prin procură” cu Rusia, în condițiile în care, nefiind membră a NATO, Ucraina nu poate beneficia de acordurile de sprijin militar direct existente între membrii blocului transatlantic. 

Schimbare spectaculoasă 

După ce, săptămâna trecută, anunțaseră că măsurile contra Moscovei vor fi adoptate pe o scară crescătoare, în funcție de comportamentul Rusiei, administrația de la Washington și aliații săi s-au grăbit acum să îl sancționeze personal pe Putin și au dat afară băncile rusești din rețeaua financiară globală SWIFT. 

Într-o schimbare spectaculoasă de atitudine, Germania s-a angajat să depășească pragul NATO în privința PIB-ului alocat cheltuielilor pentru apărare. În același timp, guvernul noului cancelar, Olaf Scholz, a trecut peste reticența tradițională a țării sale de a trimite arme în zonele de conflict, promițând să-i înarmeze pe ucrainenii care luptă contra trupelor rusești. De asemenea, Germania a blocat deschiderea gazoductului ruso-german „Nord Stream 2”, care ar fi trebuit să aducă gaz din Rusia către Europa de Vest, în plină criză energetică europeană. 

Într-o altă decizie surprinzătoare, premierul ungar, Viktor Orban, un apropiat al liderului de la Kremlin, s-a alăturat colegilor săi din UE împotriva rușilor. Un alt autocrat, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care are legături călduroase cu Putin, a invocat o convenție din anii 1930, care ar putea complica operațiunile navale ale Rusiei în Marea Neagră.

La rândul ei, Marea Britanie, care a închis mult timp ochii la averile oligarhilor spălate prin intermediul unor proprietăți luxoase din Londra, a anunțat, prin vocea premierului Boris Johnson, că „nu există loc pentru banii murdari” în Regatul Unit. Chiar și fostul președinte american, Donald Trump, care a lăudat săptămâna trecută, „geniul” amicului său Putin, în timp ce invazia era în plină derulare, s-a simțit obligat sâmbătă să menționeze curajul lui Zelenski, pe care încercase să-l șantajeze în timpul mandatului său la Casa Albă. 

Noul simbol al luptei contra lui Putin

Coalizarea fără precedent a frontului internațional  împotriva Rusiei, în weekend, a urmat apelurilor tot mai insistente ale lui Zelensky pentru Occident. Cu temutele trupe speciale cecene și mercenarii ruși din „Grupul Wagner” pe urmele sale, Zelenski a spus că nu mai știe cât timp mai are de trăit, însă intenționează să lupte până la capăt, refuzând oferta americanilor de a fi scos din țară. „Lupta este aici. Am nevoie de muniție, nu de o plimbare!”, le-a răspuns el oficialilor de la Washington.

Puțini se așteptau ca Zelenski, un fost actor de comedie lipsit de experiență politică, să se transforme într-un lider care îi inspiră pe cei din jur și de care depinde viitorul țării sale. 

În aceste zile, el își creează propria legendă, înfruntând agresiunea rusă într-un mod care îl plasează alături de disidenți celebri din timpul Războiului Rece, precum liderul polonez al Solidarității, Lech Walesa, și Imre Nagy, liderul executat al revoltei maghiare din 1956 împotriva Pactului de la Varșovia. Zelenski oferă genul de conducere charismatică, cu un discurs înflăcărat, în care apără și valorile occidentale. 

Într-un mesaj emoționant, transmis duminică, președintele ucrainean a avertizat restul lumii că, deși el și țara sa se află în linia de foc, duce o luptă în numele democrației și libertății mondiale. „Ucrainenii au manifestat curajul de a-și apăra patria și de a salva Europa și valorile sale de un asalt rusesc”, a spus el.

„Aceasta nu este doar invazia Rusiei în Ucraina. Acesta este începutul unui război împotriva Europei, împotriva structurilor europene, împotriva democrației, împotriva drepturilor fundamentale ale omului, împotriva unei ordinii globale a legii, a regulilor și a coexistenței pașnice!”, a spus Zelenski. 

Zelenski cere aderarea imediată la UE

De altfel, luni, Zelenski a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei, pe baza unei proceduri speciale. „Obiectivul nostru este să fim alături de toţi europenii şi, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că aşa este corect. Sunt sigur că merităm asta”, a spus el, într-o înregistrare video distribuită în reţelele sociale.

Imediat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat UE că livrările de armament către Ucraina sunt considerate de Rusia un comportament ostil, fiind periculoase şi destabilizatoare. Acestea dovedesc în acelaşi timp că Rusia a avut dreptate să facă eforturi pentru demilitarizarea statului vecin, susține Peskov.

Catalizator contra rușilor

În timp ce Putin a inițiat războiul, Zelenski este cel care a determinat răspunsul de unitate al lumii contra agresiunii ruse. El a dat deseori adevărate lovituri Moscovei și în social media, care au făcut ca mașina de propagandă rusă să-și dovedească limitele.

Cu toate acestea, analiștii occidentali se întreabă dacă nu cumva ajutorul internațional vine prea târziu pentru Ucraina.

Supraviețuirea lui Zelenski capătă însă o importanță tot mai mare și pentru Occident. O Ucraină divizată și o insurgență la scară largă ar fi mult mai eficiente cu Zelenski la conducere. Noua sa influență în capitalele lumii și capacitatea de a-i mobiliza pe liderii străini ar putea deveni un avantaj enorm pentru cauza ucraineană.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina