x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE a adoptat sancţiunile ONU împotriva Phenianului

UE a adoptat sancţiunile ONU împotriva Phenianului

de Sînziana Stancu    |    27 Iul 2009   •   00:00

Uniunea Europeană a adoptat noile sancţiuni pronunţate împotriva Coreii de Nord de către Consiliul de Securitate, în luna iunie, în replică la testul nuclear făcut de Phenian în luna mai.



Rezoluţia 1874 a CS al ONU din 12 iunie prevede înăsprirea sancţiunilor împotriva regimului de la Phenian ca răspuns la testul nuclear din 25 mai. Acest document pune în aplicare un sistem sever de inspecţie a încărcăturilor aeriene, maritime şi terestre care pătrund sau provin din Coreea de Nord, inclusiv în largul mării, precum  şi înăsprirea embargoului asupra armelor, informează AFP.

Rezoluţia mai prevede o înăsprire a sancţiunilor financiare împotriva Phenianului, adăugând o serie de noi  nume pe lista entităţilor nord-coreene ale căror fonduri din străinătate sunt îngheţate, pe listă fiind adăugate şi persoane fizice.

MĂSURI AUTONOME
"UE a decis să ia o serie de măsuri autonome în domeniul rezoluţiei ONU, alcătuind o listă proprie a produselor ce vor fi interzise pentru export, o listă proprie a persoanelor şi entităţilor care vor avea interdicţie de a călători şi vor  avea fondurile din străinătate îngheţate, o supraveghere financiară şi inspecţii ale încărcăturilor mai atente", se precizează în comunicatul miniştrilor de Externe ai UE. Sancţiunile vor intra în vigoare după ce vor face obiectul unei "reglementări" europene, ce va fi adoptată cel mult în luna octombrie, precizează AFP.  Phenianului i s-au impus deja  sancţiuni internaţionale după primul test nuclear, în 2006, prin Rezoluţia 1718 a CS al ONU.  

×
Subiecte în articol: externe