"Preluarea de către Rusia a preşedinţiei Consiliului de Securitate ONU se potriveşte zilei de 1 Aprilie. Deşi este membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia încalcă permanent esenţa cadrului legal al Naţiunilor Unite. Uniunea Europeană se va opune oricărui abuz al preşedinţiei ruse a Consiliului de Securitate", a afirmat acesta, potrivit cotidianului Le Monde.
Rusia a preluat, sâmbătă, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, pe care o va exercita timp de o lună. Ucraina se opune. "Este greu să ne imaginăm ceva care să demonstreze mai mult eşecul complet al sistemului instituţional internaţional. Este necesară o reformare a instituţiilor mondiale, inclusiv a Consiliului de Securitate ONU", a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
"Este o ruşine, dar şi o nouă lovitură simbolică asupra sistemului de relaţii internaţionale bazat pe reguli", a reacţionat și Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.
"Această situaţie aminteşte că ceva este în neregulă în funcţionarea arhitecturii internaţionale de securitate", a declarat, la rândul său, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.
Prima reuniune a Consiliului de Securitate ONU prezidată de Rusia este programată luni.
"Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Nu ar fi trebuit să preia acest mandat, având în vedere acţiunile împotriva Ucrainei, dar Carta Naţiunilor Unite nu permite modificarea statutului unui membru permanent al Consiliului de Securitate", a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU.
"Din nefericire, Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU şi nu există nicio cale fezabilă din punct de vedere legal pentru a schimba această realitate", afirmase anterior Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.