x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE: Cine câştigă şi cine pierde din criza migranţilor

UE: Cine câştigă şi cine pierde din criza migranţilor

de Diana Scarlat    |    10 Sep 2015   •   23:25
UE: Cine câştigă şi cine pierde din criza migranţilor
Sursa foto: HELMUT FOHRINGER/EPA

Angela Merkel a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că Germania va primi 800.000 de refugiaţi anul acesta şi câte 500.000 pe an începând din 2016, însă calculele s-au schimbat miercuri, când Comisia Europeană a stabilit cotele pe care ţările europene ar trebui să le accepte. Germania, deşi a făcut invitaţia, a rămas cu 31.443, iar României i-ar reveni 6.351.


Săptămâna viitoate am putea afla dacă avem dreptul de a ne stabili cote voluntare de refugiaţi sau vom fi obligaţi să acceptăm un număr mult mai mare decât ne permitem. România ar putea fi obligată să plătească pentru imigranţii pe care nu-i poate primi, deşi nu sungtem pregătiţi nici cu infrastructura necesară, nici cu resurse umane, nici cu posibilităţi financiare pentru primirea a peste 6.000 de refugiaţi.
România ar putea fi obligată să primească în plus 4.646 de refugiaţi dintre cei 120.000 de oameni aflaţi în Italia, Grecia şi Ungaria, în afară de cotă de 1.705 refugiaţi din prima tranşă de 40.000, de pe teritoriul Italiei şi Greciei, care ne-a fost alocată în luna mai. Schema de redistribuire de urgenţă a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene face parte dintr-un plan în şapte puncte pentru soluţionarea crizei refugiaţilor, stabilit miercuri de Comisia Europeană, fără a consulta şi ţara noastră. Ţările din Europa de Est nu acceptă cotele obligatorii şi propun stabilirea unor cote voluntare.

Avantajele lor
Din reacţiile recente ale oficialilor germani reiese că ţara are de câştigat de pe urma crizei imigranţilor: un plus de imagine, forţă de muncă ieftină şi calificată, pentru care deja a început selecţia, creştere demografică, pieţe noi de desfacere şi relaţii foarte bune cu Iranul, unde sunt interese geoeconomice şi geopolitice foarte mari. Guvernul Germaniei a anunţat deja că va respinge 75.000 de cereri de etăţenie de la candidaţi din sud-estul Europei, după ce a trimis acasă deja 10.000 de cetăţeni europeni în primele şapte luni ale anului.


Am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat. După părerea mea nu va duce spre o soluţionare.
Klaus Iohannis


Autorităţile române îşi menţin poziţia
După întrunirea CSAT, stabilită pentru 17 septembrie, vom afla care este strategia României, însă oficialii români îşi menţin poziţia iniţială. "Poziţia României este aceea de solidaritate, de sprijin, de respectare a obligaţiilor pe care le avem şi de a face ceea ce putem să facem. Capacitatea noastră este de 1.786", a declarat premierul Victor Ponta în urma întrunirii de miercuri a CE. Mandatul ministrului de Interne la Consiliul JAI, care se va reuni în 14 septembrie, este să nu declare adeziunea României pentru cotele obligatorii de imigranţi, a declarat ieri preşedintele României, Klaus Iohannis.

 

×