x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE: Decizia Ucrainei de renunţare la acordul de asociere, o dezamăgire

UE: Decizia Ucrainei de renunţare la acordul de asociere, o dezamăgire

21 Noi 2013   •   22:44
UE: Decizia Ucrainei de renunţare la acordul de asociere, o dezamăgire

Uniunea Europeană a exprimat "dezamăgire" în legătură cu decizia Ucrainei de a renunţa la acordul de asociere, reiterând convingerea că "viitorul" acestei ţări constă într-o "relaţie puternică cu UE".  "Este o dezamăgire, nu doar pentru UE, ci şi pentru poporul ucrainean", a declarat, potrivit AFP, Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Ucraina a decis joi suspendarea discuţiilor preparatorii în vederea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană, propunând în schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina/Rusia/UE pe tema comerţului.

În acest context, emisarul UE Aleksander Kwasniewski a comunicat că acordul de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană nu va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele de lege care ar fi permis transferul în străinătate al Iuliei Timoşenko, o condiţie esenţială pentru semnarea acordului cu UE. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara sa va continua eforturile pentru integrarea europeană, în pofida suspendării acţiunilor preparatorii în vederea unui acord de asociere cu UE. "Ucraina va continua să meargă pe calea integrării UE", a dat asigurări Ianukovici. "În mod categoric, există dificultăţi pe această cale", a recunoscut şeful statului ucrainean.

În schimb, Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene, îl acuză de "înaltă trădare" pe preşedintele Viktor Ianukovici, cerând demiterea acestuia. (Mediafax)

×