x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE face afaceri cu rebelii sirieni! A aprobat importurile de petrol din zonele din Siria aflate sub controlul opoziţiei

UE face afaceri cu rebelii sirieni! A aprobat importurile de petrol din zonele din Siria aflate sub controlul opoziţiei

de Marina Constantinoiu    |    23 Apr 2013   •   17:46
UE face afaceri cu rebelii sirieni! A aprobat importurile de petrol din zonele din Siria aflate sub controlul opoziţiei

Uniunea Europeană a transmis luni un semnal de susţinere faţă de opoziţia siriană, autorizând importurile de petrol din zonele pe care le controlează rebelii, fapt pe care autorităţile de la Damasc îl consideră “o agresiune”.
Gestul UE este un prim pas în vederea susţinerii rebelilor sirieni, în timp ce dezbaterea despre oportunitatea de a le livra arme continuă, secretarul general al ONU solicitând oprirea livrării de arme către cele două tabere, comentează AFP.

Derogări de la sancţiuni
Reuniţi la Luxemburg, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe au ridicat parţial embargoul petrolier aplicat din septembrie 2011 în privinţa Siriei. Miniştrii au apreciat drept necesară introducerea de derogări de la sancţiuni, în scopul “ajutorării populaţiei civile siriene, în special ca răspuns la problemele umanitare şi pentru a restabili o activitate economică normală”, după cum se arată în nota de încheiere a reuniunii acestora.
“Răspundem astfel criticilor adresate de opoziţie şi de populaţie, care afirmă că sunt mai afectate de sancţiunile internaţionale decât regimul de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad”, a explicat un oficial cu rang înalt al UE. “UE doreşte să ajute la reconstrucţia economică a zonelor controlate de opoziţie, pentru ca populaţia să-şi dea seama că există o soluţie alternativă la regimul Assa”, a explicat şi şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle.
UE va ridica restricţiile privind vânzarea de echipamente petroliere şi asupra investiţiilor din acest sector, cu condiţia ca aceste beneficii să nu ajungă la autorităţile siriene.

Cu autorizaţie de la Guvern
Companiile interesate de importul de ţiţei sau de investiţii vor trebui să solicite autorizaţie din partea Guvernelor statelor lor, care vor încerca să obţină garanţii din partea Coaliţiei opoziţiei siriene. Pentru că, reaminteşte AFP, europenii se arată îngrijoraţi şi de realitatea din teren, cu referire la controlul asupra celor mai importante zone petroliere deţinut de diferitele mişcări rebele. Zonele Dein Ezzor (est) şi Hassaka (nord-est) ar fi majoritatea în mâinile insurgenţilor, în special ale Frontului Al-Nosra, afiliat Al Qaida, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH).
De la debutul revoltei din Siria, în martie 2011, producţia petrolieră siriană a scăzut la 130.000 de barili pe zi în martie, adică puţin peste 0,1% din totalul mondial, potrivit ultimelor evaluări ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

“Un act de agresiune”

Decizia Uniunii Europene de a autoriza importurile de petrol din zonele controlate de rebeli este considerată “un act de agresiune”, după cum a afirmat Ministerul sirian de Externe, într-o scrisoare adresată ONU. “Într-o decizie fără precedent, contrară legislaţiei internaţionale şi Cartei ONU, UE a decis să permită statelor membre să importe petrol, sub pretextul susţinerii opoziţiei siriene. Este o decizie ilegală şi un act de agresiune”, apreciază Damascul în scrisorile adresate secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon şi preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU.

×
Subiecte în articol: rebeli sirieni