x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE îşi întăreşte arsenalul juridic împotriva Statului Islamic şi Al-Qaida

UE îşi întăreşte arsenalul juridic împotriva Statului Islamic şi Al-Qaida

20 Sep 2016   •   20:50
UE îşi întăreşte arsenalul juridic împotriva Statului Islamic şi Al-Qaida

Uniunea Europeană va putea de acum să aplice propriile sancţiuni faţă de persoanele sau entităţile considerate ca având legături cu organizaţiile teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida sau care le-au permis acestora să comită atentate prin finanţarea lor, conform unei decizii adoptate marţi de cele 28 de state membre ale blocului comunitar, transmite AFP.

Până acum, măsurile punitive ale UE care vizau aceste organizaţii - îngheţarea conturilor sau introducerea unor interdicţii de călătorie pe teritoriul său - nu erau decât transpunerea celor decise de ONU, al cărei regim de sancţiuni vizează 74 de entităţi şi 295 de persoane.

Începând din acest moment, UE va putea să sancţioneze persoane sau entităţi asociate cu aceste organizaţii 'în mod automat', se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 28 de state membre.

"Este finalizarea unor eforturi de lungă durată pentru crearea unui regim autonom de sancţiuni împotriva teroriştilor", a comentat o sursă diplomatică, precizând că Franţa a fost la originea consolidării acestor măsuri juridice la nivelul UE.

Conform noilor prevederi, se vor putea "impune măsuri restrictive persoanelor care călătoresc sau încearcă să călătorească deopotrivă în afara UE şi spre UE, cu scopul de a susţine DAECH (acronimul arab al Statului Islamic) sau Al-Qaida sau de a primi instruire din partea acestora", precizează comunicatul Consiliului UE.

Cei vizaţi în special sunt combatanţii Statului Islamic cetăţeni ai statelor membre ale UE.

În viitor, Uniunea Europeană îi va putea înregistra pe o listă unică ce va permite aplicarea interdicţiei de călătorie pentru toate statele membre, cu excepţia ţării de origine a combatantului.

În afara 'teroriştilor' activi, toate persoanele care au participat la planificarea de atentate revendicate de SI sau Al-Qaida, de exemplu făcând comerţ de arme sau de petrol cu aceste organizaţii, sunt de asemenea vizate, a mai precizat Consiliul UE.

Pentru ca o astfel de listă europeană să intre în vigoare, trebuie acum să fie adunate propunerile de nume din partea statelor membre şi să fie supuse spre adoptare de către cele 28 de ţări, fiind nevoie de unanimitate, se mai subliniază în comunicat.

Sursa: AGERPRES

×